trnova kruna
Snimka zaslona: YouTube

Na glavu našega Gospodina stavili su krunu od trnja da mu se rugaju jer je tvrdio da je kralj. Ne samo da mu se rugaju, nego i da domeću njegovoj muci. To trnje imalo je oštre vrške kao igle, koji su bili otrovni i bolni kao žalac ose.

Kad su tu krunu pritisnuli na Gospodinovu glavu, ne samo da je krv kapala niz njegovo lice, nego je i otrov toga trnja činio da mu lice i glava nateknu, nanoseći strašnu bol. Rekao sam, ljudi su mu je stavili na glavu da bi dodali njegovu trpljenju i da bi se ismijavali iz njegove tvrdnje da je kralj.

Ali bio je to Božji naum kako bi zauvijek naučio čovječanstvo da u prinošenju samoga sebe za grijehe čovjeka Sin Božji nije samo prolio svoju krv, nije samo dao svoju dušu kao prinos za grijeh, nije samo trpio fizičku agoniju križa, nego je Sin Božji “postao mjesto nas proklet” (Gal 3,13). Jer trnje je Božji simbol prokletstva.

Kad su Adam i Eva sagriješili i kad je Bog sišao, prva stvar koju je učinio bila je da proglasi prokletstvo nad čovjekom zbog njegova grijeha. Biblija kaže: “A čovjeku reče: ‘Jer si poslušao glas svoje žene te jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti rekavši: S njega da nisi jeo! – evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta: s trudom ćeš se od nje hraniti svega vijeka svog! Rađat će ti trnjem i korovom, a hranit ćeš se poljskim raslinjem'” (Post 3,17-18).

Tako, gdje god vidite trn: na stablu, ruži, kaktusu ili travi, to je Božji podsjetnik čovjeku da grijeh donosi prokletstvo. Ne samo da on donosi prokletstvo čovjeku, nego donosi prokletstvo i čitavom čovječanstvu.

Zbog toga je Pavao rekao u Rimljanima: “Uistinu znamo da sva stvorenja zajedno uzdišu i da se sva skupa nalaze u porođajnim mukama sve dosad” (Rim 8,22). Ali je isto tako rekao da kad se Isus vrati, “i samo će se stvorenje osloboditi ropstva raspadljivosti da sudjeluje u slobodi slave djece Božje” (Rim 8,21).

Da, prijatelju moj, dopusti mi dovoljno dugo zastati da ti kažem ovo: Kad se Isus vrati, sve što je grijeh ikada učinio, bit će opozvano. To je razlog što je Izaija rekao: “Umjesto trnja rast će čempresi, umjesto koprive mirta će nicati … i sva će stabla u polju pljeskati” (Iz 55,13.12).

Prokletstvo neće biti uklonjeno samo od ljudske duše i ljudske rase, nego će zauvijek biti uklonjeno iz čitavog područja prirode. Sve što je grijeh okužio ili dotakao bit će zauvijek iscijeljeno i “zemlja će se ispuniti spoznajom Jahvinom kao što se vodom pune mora” (Iz 11,9). Niste li sretni da ćete živjeti kad se to dogodi?

Autor: Joe Henry Hankins; Izvor: Put života