Isusovo obećanje odgovorene molitve povezano je s dva preduvjeta

Isusovo obećanje odgovorene molitve povezano je s dva preduvjeta, oba pronađena u Ivanovom evanđelju 15, 7.

„Ako ostanete u meni i riječi moje ostanu u vama, iskat ćete što god hoćete, i bit će vam. U ovome se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo ploda; tako ćete biti moji učenici. Kao što mene uzljubi Otac, i ja uzljubih vas. Ostanite u ljubavi mojoj. Budete li očuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što ja očuvah zapovijedi Oca svojega te ostajem u njegovoj ljubavi. To sam vam govorio da radost moja ostane u vama i da radost vaša bude potpuna“ (Ivan 15,7-11).

Nikada nisam upoznao kršćanina koji ne želi imati učinkovit molitveni život. Svi želimo vidjeti kako Gospodin odgovara na naše molitve i aktivno sudjeluje u brigama i potrebama koje donosimo pred Njega, ali jesmo li spremni učiniti ono što je potrebno? Isusovo obećanje odgovorene molitve povezano je s dva preduvjeta, oba pronađena u 7. stihu današnjeg čitanja.

Ako ostanete u Meni.“

Ostati znači prebivati, živjeti ili trajati, a prema 1. Ivanovoj 3,24 ostati u Kristu znači držati Njegove zapovijedi. Stoga, ako želimo učinkovito moliti, moramo biti predani i poslušni Bogu u svakom području našeg života. Svaka pobuna nam oduzima mudrost koja nam je potrebna da bismo ispravno molili. Također ometa naše zajedništvo s Ocem i sprječava ga od slušanja i odgovaranja na naše zahtjeve.

„I [ako] riječi moje ostanu u vama.“

Moramo si postaviti ova pitanja: Je li Božja Riječ ostaje, prebiva i traje u meni? Jesam li više zaokupljen razgovorom s Bogom u molitvi nego slušanjem onoga što kaže u svojoj Riječi? Sveto pismo je temelj za učinkovitu molitvu. Dok čitamo i razmišljamo o Božjoj Riječi, ona nas osvjedočuje o grijeh kako bismo se mogli pokajati i očistiti. Sveto pismo preusmjerava naš fokus sa zemaljskih prioriteta na nebeske. Također oblikuje naše misli da se usklade s Božjim kako bismo znali moliti prema Njegovoj volji, a ne našoj.

Nema brzih i jednostavnih prečaca do plodonosnog molitvenog života. Mora se razviti kroz životnu naviku poslušnosti i predanosti Riječi. Raste tokom života i slavi Boga donoseći puno trajnog ploda.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!