Iznenađujuće pitanje koje nam Isus postavlja

Postoje, ako želimo pojednostaviti stvari, možda samo dvije vrste pitanja koja postavljamo jedni drugima:

Prvi tip pitanja se zasniva na potrebi za informacijom. Postavlja se kako bi onaj koji pita saznao nešto što ne zna. Ovu vrstu pitanja postavljam svakodnevno o svojim ključevima, cipelama, novčaniku ili o čemu god: “Jana, gdje je moje bilo što?” Pitam zato što ne znam, a pretpostavljam da osoba koju pitam posjeduje dovoljno znanja koje meni treba da će biti voljna podijeliti ga sa mnom.

Ali postoji i drugi tip pitanja – ono koje se ne zasniva na potrebi za informacijom, već se temelji na otkrivenju. Ovaj tip pitanja postavljate kada znate odgovor, a možda čak i osoba koju pitate zna odgovor, ali kroz postavljanje pitanja otkriva se nešto drugo što osoba koju pitate može saznati. A Bog ovakva pitanja postavlja sve vrijeme.

Uzmimo, na primjer, Rajski vrt. Dogodio se pad. Čovjek se pobunio. Cijelo stvaranje se okrenulo naopako. A Gospodin postavlja pitanje Adamu:

“Gdje si?” Postanak 3,9

Ovo nije pitanje koje se zasniva na potrebi za informacijom; Bog Stvoritelj vrlo dobro zna da se Njegovi ljudi kriju iza onog drveća tamo. Ne pita zato što ne zna. Pita to zato što želi otkriti nešto Adamu i Evi, i nama. Otkrivenje je o njima samima (o nama) i o Njemu. Kroz ove dvije riječi, Bog nas dovodi do točke otkrivenja da se mi, kao grješnici, krijemo od Njega. I da On, zbog svoje velike ljubavi nas traži kako bi došli u ispravan odnos s Njim.

Kao roditelji, činimo istu stvar, iako ne shvaćamo. Uđemo u kuću i vidimo da je svjetiljka slomljena. Znamo da je dijete to narpavilo, i većinu vremena znamo koje je to dijete. Ali ipak pitamo: “Tko je slomio lampu?” Ne pitamo zato što nam je potrebna informacija, već zato što želimo razotkrivanje. Želimo da dijete prizna što je napravilo, i da na taj način prihvati odgovornost za taj čin, a da mi pokažemo disciplinu i milost koju imamo za njih.

Otkrivenje. Ne informacija.

Kada dođemo Isusu, onda shvaćamo kako On postavlja razna pitanja. Tvrdim da kada Isus postavi pitanje, to nije zbog potrebe za informacijom, već zbog otkrivenja. Ali postoji jedan poseban trenutak u evanđeljima kada On pita vrlo iznenađujuće pitanje:

“Želiš li ozdraviti?” Ivan 5,6

Lak je odgovor na ovo, zar ne? Ako čitate u kontekstu, otkrit ćete da čovjek kome je pitanje bilo upućeno, je bio bolestan 38 godina. Skoro 4 desetljeća ležao je kraj bazena, uzdajući se u neko staro praznovjerje o magičnim mogućnostima kada vode počne ključati.

Naravno da želi biti iscijeljen. Mislim, tko ne želi, zar ne? Ali vratimo se razlozima za postavljanje ovog pitanja. Ako kategoriziramo ta pitanja u onim koji uključuju ili informaciju ili otkrivenje, a ako onda pretpostavimo da Isus zna informaciju, onda On želi otkriti nešto u ovom odgovoru. Pa što, onda, Isus želi otkriti postavljajući ovo pitanje?

U Ivanovoj knjizi znamo da se dosta govori o Isusu i otkrivenjima. To je razlog zašto ova čuda koja čini se u knjizi opisuju kao “znaci”. To je zato što služe otkriti Isusovo božanstvo. Postavljajući ovo pitanje, Isus ga tjera da pogleda unutar sebe, kao ga govori: “Znam da želiš odmah reći da, ali razmisli o tome. Želiš li zaista biti iscijeljen?”

Postavlja li ovu vrstu pitanja Isus i nama danas? Mislim da da.

Nije da nam nije potrebno iscjeljenje, jer jeste. Potrebno nam je da budemo iscijeljeni od grijeha koji je u našim životima. Moramo biti iscijeljeni od rana koje nam nanose naše bolne okolnosti. Moramo biti iscijeljeni od pogrešne slike o Bogu koje se ukorijenila tijekom prošlih desetljeća u lošim primjerima i pogrešnim uvjerenjima. Ali Isus nas ne pita o našoj potrebi. On nas pita, kao i ovog čovjeka, nešto što se tiče naše želje. Mi, kao i ovaj čovjek, ležimo u našoj bolesti, a Isus nas pita isto pitanje: “Želiš li zaista ozdraviti?”

I u tom trenutku, mi, kao i ovaj čovjek, moramo pogledati unutar nas.

Čovjek se navikne na mnogo stvari za 38 godina. U stvari, toliko se naviknemo na nešto, da se u stvari vežemo za to. Iako su vaše okolnosti bolne, bar su nešto što dobro poznajete. Nešto u čemu se snalazite. Bi li stvari mogle biti bolje? Naravno da bi. Ali s trenutnim stanjem, znate što očekivati ​​svaki dan.

Iscjeljivanje je dobro, ali je također i neudobno. Ono podrazumijeva odricanje od poznatog i udobnog. To znači da sebe u potpunosti povjeravamo Njegovoj brizi. To znači vjerovati da je On bolji od načina života za koji se trenutno držimo. Ali da na pitanje odgovorimo pozitivno, to zahtijeva određeni stupanj rizika s naše strane. I ako smo spremni odgovoriti potvrdno, ako pogledamo unutar nas i shvatimo da iscjeljenje znači rastanak od nečega što smo nekad bili, i korak naprijed u nepoznato s Isusom, onda je i On voljan. Iako proces iscjeljenja može trajati duže nego s ovim konkretnim čovjekom, iscjeljenje će doći.

Kada vam Isus postavi ovakvo pitanje, nemojte odgovarati prebrzo. Shvatite da On ne traži informaciju od vas, već otkrivenje, i unutarnju analizu. A kada to učinite, što ćete mu reći?

Autor: Michael Kelley; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Michaelkelley.co

NAJNOVIJE!