NaslovnicaBiblijska arheologijaARHEOLOŠKO OTKRIĆE: U Izraelu pronađeno 2.800 godina staro lice koje možda pripada...

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: U Izraelu pronađeno 2.800 godina staro lice koje možda pripada biblijskom kralju

U drevnom gradu Abel Betu na sjeveru Izraela pronađena je mala skulptura stara 2800 godina za koju arheolozi smatraju da bi mogla prikazivati biblijskog kralja.

Robert Mullins, profesor sa Sveučilišta Azusa Pacific, koji je jedan od koordinatora iskapanja u drevnom gradu, prošlog je tjedna rekao kako je skulptura pronađena prošlog ljeta u velikoj zgradi na najvišoj točki grada.

Figura, koja je velika svega 5 x 5.5 cm i koja je izrezbarena u nekoj vrsti keramike, prikazuje muškarca sa dugom crnom kosom i bradom, i koji nosi žuto-crnu maramu na glavi.

Glava se nalazila na figurici koja bi bila visoka oko 20 cm.

„Unatoč tome što je glava mala i neupečatljiva, pruža nam jedinstvenu priliku da pogledamo u oči slavnoj osobi iz prošlosti. S obzirom da je glava pronađena u gradu koji se nalazio na granici tri drevna kraljevstva, ne znamo radi li se o prikazu kralja Ahaba od Izraela, kralja Hazela iz Damaska, ili kralja Ithobaala iz Tira, a to su vladari koji se spominju u Bibliji i drugim izvorima. Glava predstavlja jednu kraljevsku zagonetku“, rekao je Mullins.

> Najnovije otkriće u Izraelu potvrđuje biblijski zapis o kralju Davidu

Sve tri osobe koje je Mullins naveo mogu se pronaći u Bibliji.

Za kralja Ahaba se smatra da je bio muž neslavne Jezabele koja je štovala poganskog boga Baala i za kojeg piše da je „činio je u očima Jahvinim više zla od svih svojih prethodnika.“ (1. Kraljevima 16, 30).

Kralj Hazel spominje se u 1. Kraljevima 19, 15 gdje Bog govori proroku Iliji da Hazela pomaže kao kralja umjesto Arama iz Damaska.

Kralj Ithobaal nalazi se u 1. Kraljevima 16, 31 gdje ga se opisuje kao oca Jezabele.

Sveučilište Azusa, koje je kršćansko evangelističko sveučilište, istaknulo je da se i sam grad Abel Bet nekoliko puta spominje u Bibliji, i da je mjesto mnogobrojnih otkrića.

Mullins i njegova skupina istraživača iskopali su ostatke nečega što bi moglo biti drevna utvrda koja datira iz vremena izraelskih kraljeva, sa sobama koje sadrže dokaze o razvoju metalurgije, kao i feničke brodove za transport robe.

Uz to, arheolozima pomažu i tehnološka otkrića koja im omogućuju precizno datiranje dokaza i povezivanje s biblijskim kraljevima.

U lipnju 2017. godine pomoću napredne tehnologije projiciranja istraživači sveučilišta Tel Aviv po prvi su puta uspjeli pročitati natpis koji je pronađen na drevnom komadu posuđa, koji je pronađen još 1965. ali koji se nije mogao pročitati.

Komad glinene posude datira iz 6. stoljeća prije Krista, prije uništenja Judinog kraljevstva od strane kralja Nabukodonosora, jednog od najvažnijih likova u knjizi proroka Daniela, piše Christian Post.