Eksplozija umjetne inteligencije
Foto: Pexels

Uspon umjetne inteligencije (AI) donio je sa sobom živahne razgovore o novim tehnološkim mogućnostima, upozorenja i zabrinutosti zbog mogućih zlouporaba.

Dr. John Plake, glavni programski službenik u Američkom biblijskom društvu, rekao je za CBN News da je njegova organizacija postavila u svom godišnjem istraživanju “Stanje Biblije” kako bi “sagledala ovaj jedinstveni kut na Bibliju i tehnologiju”.

Američko biblijsko društvo često postavlja specifična pitanja o sjecištima vjere i tehnologije, ali s raspravom o umjetnoj inteligenciji koja se brzo širi posljednjih mjeseci, istraživači su odlučili ljudima postaviti niz pozitivnih i negativnih pitanja o rastućem alatu.

“Promatrali smo stvari poput: ‘Može li se na umjetnu inteligenciju osloniti za moralno rasuđivanje?’ ili, ‘Biste li bili protiv toga da AI pomaže vašem pastoru da pripremi njegovu propovijed ili možda da pripremi propovijed, a vaš pastor je samo održi?’, rekao je Plake. “Pitali smo: ‘Vjerujete li da je umjetna inteligencija u suprotnosti s biblijskim učenjem?’”

Izvješće “Stanja Biblije” zatim je raščlanilo rezultate prema generaciji i razini bavljenja Svetim pismom, a anketa je dala neke fascinantne nalaze:

“Ljudi koji se više bave Svetim pismom skloniji su biti skeptičniji prema umjetnoj inteligenciji”, rekao je Plake. “I mislim da je dio toga to što su usklađeni s moralnim rizicima koji se javljaju kada razmišljamo o strojevima koji razmišljaju umjesto nas.”

Ispitanici koji su se bavili Svetim pismom bili su manje optimistični u pogledu budućih dobrobiti umjetne inteligencije, manje je vjerojatno da će vjerovati da pomaže u moralnom razmišljanju i manje je vjerojatno da će je vidjeti kao obogaćivanje duhovne prakse ili promicanje “duhovnog zdravlja”, prenosi Faithwire.

Šira javnost nije sigurna što budućnosti nosi

Međutim, nisu samo kršćani ti koji su oprezni. Čini se da šira javnost nije sigurna što budućnost nosi i čini se da je više vođena strahom nego uzbuđenjem zbog onoga što dolazi.

Rezultati su pokazali da se 68% javnosti ne slaže s idejom da umjetna inteligencija može “promicati duhovno zdravlje”, a 58% se također nije složilo kada su upitani može li “pomoći u moralnom razmišljanju”..

Uz ove zabrinutosti među kršćanima općenito, Plake je rekao da su istraživači također razgovarali sa stručnjacima kako bi razlučili koja područja održive upotrebe umjetna inteligencija može imati u crkvi.

AI je samo jedna od mnogih tema kojima će se izvješće “Stanje Biblije” baviti tijekom godine. Američko biblijsko društvo objavit će novo poglavlje svakog mjeseca.

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Igor igi
19 dani prije

Mislim da treba razvijati Kiborge a ne Humanoidne robote iz razloga jer Kiborgi se spajaju na moždane sinapse iz ljudskog mozga a i samim time vrijeđaju Stvoritelja tvrdnjama da je Humanoidni robot Superiorniji od Čovjeka,čak i kada bi to bila Istina pitanje je može li nesavršeno Stvorenje stvoriti savršenog Stvoritelja?😎🙂👁️

Svjetlana
1 mjesec prije

Umjetna inteligencija su racunala i pomazu covjecanstvu a nemaju povezanosti sa Biblijama iz proslosti jer vecina nevjernika nije imala ni povezanost sa crkvom a protivurjece prirodnim i drugim zakonima .