Je li Isus došao donijeti mir ili nije?

Je li Isus došao donijeti mir ili nije? U evanđeljima se čini kao da se suprotstavljaju neke Isusove izjave. 

1. Nije došao donijeti mir

Matej 10, 34-36: „Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nijesam došao da donesem mir, nego mač. Jer sam došao da rastavim sina od oca njegova, kćer od matere njezine, snahu od svekrve njezine. Tako neprijatelji čovjeku postaju njegovi vlastiti domaći“.

Luka 12, 51-52: „Mislite li, da sam došao donijeti mir na zemlju? Ne, kažem vam, nego razdor. Od sada će pet u jednoj kući biti razdijeljeni: tri na dva i dva na tri“.

Luka 22, 36: „Ali sad,” nastavi on, “koji ima kesu za novac, neka je uzme sobom, isto tako torbu svoju. Tko to nama, neka proda svoj plašt i kupi za to mač“.

2. Došao donijeti mir

Marko 9, 50: „Dobra je sol. Ali ako sol postane neslana, čime ćete nju začiniti? Imajte sol u sebi, a mir među sobom“!

Ivan 14, 27: „Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam. Ne dajem vam ga, kao što svijet daje. Neka se ne plaši srce vaše i neka se ne boji“!

Ivan 16, 33: „Ovo vam rekoh, da u meni mir imate. U svijetu imate tjeskobu; ali se radujte: Ja sam nadvladao svijet“.

Djela 10, 36: „Riječ posla sinovima Izraelovim navješćujući im evanđelje: mir po Isusu Kristu; on je Gospodar sviju“.

PROČITAJTE: 3 načina kako Isus daje mir našoj duši

Smisao je ključ za razumijevanje Isusovih riječi. U Mateju 10, 34 Isus govori o podjelama koje će nastati, čak i između članova obitelji, zbog njihovog vjerovanja ili nedostatka vjere u Isusa. S obzirom na to, Isus je došao donijeti podjelu. Ovaj smisao se isto tako odnosi i na Luku 12, 51.

U Luki 22, 36 Isus priprema učenike za Njegov odlazak. On im govori da će se trebati brinuti jedni za druge te da će čak i trebati zaštititi jedan drugoga. Sve to tog trenutka, sve što im je trebalo su dobili. No, nakon raspeća i uznesenja oni će ponovno biti prepušteni ”sami sebi”.

Trebat će raditi, brinuti se za svoje obitelji i ako se za to javi potreba, zaštititi svoje. Iz tog razloga se spominje mač. Naravno, Biblija uči da kršćani trebaju biti miroljubivi, ispunjeni ljubavlju i opraštati. Ipak, ona isto tako uči da ne trebamo mirno promatrati kada se događa progon nevinih.

Ostatak biblijskih stihova o miru uči baš to: o miru.

Isus nije govorio oprečno samome sebi. Kada pogledamo na smisao Njegovih riječi, možemo vidjeti da u njima uopće nema oprečnosti.

Izvor: Carm.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!