je li moguće da bog vodi ljude u raj ili pakao (1)
Screenshot: YouTube

Je li moguće da Bog vodi ljude u nebo i/ili pakao, a potom ih šalje natrag kako bi nam prenijeli poruku?

Nedavne vrlo uspješne knjige Nebo je stvarno od autora Todda Burpo, 90 minuta u nebu od Dona Pipera i 23 minute u paklu od Billa Wiese dovode do pitanja – daje li Bog današnjim ljudima vizije neba i pakla?

Je li moguće da Bog vodi ljude u nebo i/ili pakao, a potom ih šalje natrag kako bi nam prenijeli poruku? Iako se popularnost ovih novih knjiga u prvom planu temelji na tom konceptu, općenita tvrdnja nije ništa novo.

Knjige poput Božanska objava pakla i Božanska objava neba od autorice Mary Baxter, te Vidjeli smo nebo od autora Robertsa Liardon dostupne su godinama. Ključno je pitanje – jesu li takve tvrdnje biblijski utemeljene?

Prvo, važno je napomenuti da naravno da Bog MOŽE dati nekoj osobi viziju raja ili pakla. Bog je dao upravo takvu viziju apostolu Pavlu u 2. Korinćanima 12,1-6. Izaija je imao nevjerojatno iskustvo koje je zapisano u Izaiji, 6. poglavlju. Da, moguće je da su Piper, Wiese, Baxter i ostali doista bili u nebu/paklu i vratili se natrag. Na kraju, samo Bog zna jesu li te tvrdnje istinite ili rezultat krive percepcije, pretjerivanja, ili još gore, potpuna prijevara. Jedini način da to saznamo jest da usporedimo vizije i iskustva s Božjom Riječju.

Viđenja mogu biti različita, ali ne trebaju proturječiti

Ako bi Bog doista dao nekoj osobi viziju raja ili pakla, ono što sa sigurnošću možemo znati jest da bi to bilo u potpunom skladu s Njegovom Riječi. Od Boga dana vizija neba ni na koji način ne bi bila u suprotnosti s Pismom, primjerice Otkrivenjem, poglavlja 21-22. Nadalje, kad bi Bog stvarno dao nekolicini ljudi vizije neba ili pakla, od Boga dane vizije ni na koji način ne bi međusobno proturječile. Da, viđenja mogu biti različita i mogu se usredotočiti na različite detalje, ali neće međusobno proturječiti.

Kao i kod bilo koje knjige koju je napisao bilo koji autor, „sve ispitujte, dobro zadržavajte! Klonite se svakoga oblika zla“ (1. Solunjanima 5,21-22)! Ako čitate ove knjige, čitajte ih s pronicljivošću. Ono što autor kaže uvijek uspoređujte s Biblijom. I što je najvažnije, nikada nemojte dozvoliti da nečije tuđe iskustvo i tumačenje tog iskustva oblikuje vaše razumijevanje Biblije. Biblija se mora koristiti za tumačenje iskustva, a ne obrnuto. Budite blagoslovljeni i ohrabreni time što se dogodilo drugim ljudima, ali nemojte dozvoliti da njihova iskustva budu temelj vaše vjere ili hoda s Bogom.

Vizije raja i pakla treba gledati s dozom sumnje

Sve u svemu, smatramo da se knjige 90 minuta u nebu od Dona Pipera i Nebo je stvarno od Todda Burpo najviše temelje na Bibliji i najuvjerljivije su od svih dostupnih knjiga. Vidi se da Piper i Burpo pristupaju pitanju ponizno i iskreno. Bilo da su njihove vizije stvarno od Boga ili ne, iskustva su čudesna. Ponavljamo, ipak pročitajte knjige sa zdravom količinom razlučivanja i predanosti Bibliji kao apsolutnom izvoru istine.

Kada je apostol Pavao „bio ponesen u raj, čuo je neizrecive riječi koje čovjeku nije dopušteno izgovoriti“ (2. Korinćanima 12,4 VB). Slično tome, apostol Ivan (Otkrivenje 10,3-4) i prorok Daniel (Daniel 8,26; 9,24; 12,4) bili su upućeni da prikriju aspekte viđenja koja su primili. Bilo bi vrlo čudno za Boga da uskrati Pavlu, Danielu i Ivanu aspekte onog što im je otkrio, samo kako bi više od 2000 godina kasnije dao čak još i veća viđenja, uz dozvolu da se ona mogu potpuno otkriti današnjim ljudima. Naš je stav da te knjige s vizijama i izletima u raj i pakao treba gledati s dozom sumnje, i što je najvažnije, s biblijskog aspekta.

Izvor: Gotquestions.org