je li pogrešno ljutiti se na Boga
Foto: Pixabay

Bog je savršeno svet, pravedan, mudar i sve ima pod kontrolom, te sve predodređuje prema dobrohotnosti svoje volje (Izaija 6,3-5; Efežanima 1,3-11). Njegova volja je savršena i izvan našeg znanja i razumijevanja. Ne možemo biti njegovi savjetnici, stoga nismo u poziciji da ga pozivamo na odgovornost (Rimljanima 11,33-36). Ovome možemo dodati da je Bog milostiv time što nam svakodnevno pruža život i dah (Izaija 42,5).

Bez obzira jesmo li kršćani ili nismo, Božja milost nam omogućuje da uživamo u Njegovoj kreaciji i njezinim pogodnostima (Matej 5,45). Nikako se ne možemo odužiti Bogu, a On nama ne duguje ništa. Biblija je jasna u tome da nam Božja milostiva ruka omogućuje da postojimo, premda naši postupci, riječi i misli neprestano vrijeđaju Njegovu svetost (Rimljanima 1,18-3,20). Tko smo mi da se raspravljamo s Bogom ili da ga u nečemu sprječavamo (Job 42,2-6)?

U Bibliji vidimo razliku između pravednog i nepravednog gnjeva. Ako je naša ljutnja pravedna, često puta traje samo trenutak prije nego što postane nepravedna. Iz tog razloga, rečeno nam je da u našoj ljutnji ne griješimo (Efežanima 4,26). No često, neriješena ljutnja pretvara se u grijeh, neprijateljstvo, a u ekstremnim slučajevima u ubojstvo (i u našem srcu i doslovno fizički – vidi Matej 5,21-22). Pravedna srdžba je reakcija na nepravdu, a vidimo da se primjeri ovoga odražavaju u našem samom Gospodinu kada je izbacio trgovce iz hrama. Obuzela ga je revnost za Gospodinov dom (Ivan 2,13-17). Ali nemamo pravo biti ljuti na savršeno pravednog Boga. Ako bismo bili ljuti, Njegov odgovor nama bio bi kakav je bio Jobu i Joni koji su ispitivali Boga i pokazivali ljutnju prema Njemu (vidi Job 38 i Jona 4,4).

Nikada nije ispravno ljutiti se na Boga, ali postoje trenuci kada iskazujemo ljutnju, i u tim trenucima ispravno je da se pokajemo i predamo mu se. Ako ste ljuti na Boga, najbolje je da to priznate. On poznaje vaše srce i vaše emocije ga neće povrijediti. Nakon priznavanja vaše ljutnje na Njega, možete tražiti Boga da vam pomogne rasti u vjeri i da prihvatite okolnosti koje je dozvolio da se dogode i imao ih pod kontrolom.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.