Je li religija uzrok većine ratova i nasilja?
Foto: Pixabay

Religija je glavni uzrok ratova i nasilja tijekom povijesti čovječanstva, reći će mnogi današnji ateisti i sekularni humanisti. Ima li dokaza za istinitost ovakve tvrdnje?

Na primjer, Sam Harris, u svojoj knjizi The End of Faith (hrv. Kraj vjere) kaže da su vjera i religija „najveći izvor nasilja u našoj povijesti.“ 

Nema sumnje da su događaji kao Križarski ratovi i Tridesetogodišnji rat zasnovani na religijskoj ideologiji. Takvi događaji su užasni i nisu se trebali dogoditi. 

Religija nije primarni uzrok ratova

S tim na umu, jednostavno je netočno izjaviti da je religija primarni uzrok ratova. Uz to, iako nema neslaganja oko toga da je radikalni islam bio u pozadini terorističkih napada 11.9., pogrešno je reći da sve vjere jednako doprinose religijski motiviranom nasilju i ratovanju. 

Zanimljiv izvor istine na ovu temu je Philipova i Axerlodova Enciklopedija ratova u tri sveska koja navodi 1763 rata u ljudskoj povijesti. Od tih ratova, autori kategoriziraju 123 rata religijske prirode, što čini 6,98% svih ratova. No, kada osoba odvoji ratove vođene u ime Islama (66) postotak pada na 3,23%. 

Kombinacija svih religija, osim islama, uzrokovala je manje od 4 posto ratova

To znači da je kombinacija svih religija – osim islama – uzrokovala manje od 4% ratova i nasilnih sukoba u ljudskoj povijesti. Nadalje, religija nije motivirajući faktor u ratovima koji su rezultirali najvećim brojem ljudskih žrtava. 

Istina je, ne-religijske motivacije i naturalističke filozofije snose krivnju za sve ljudske ratove. Svako suprotstavljanje toj činjenici ili argumenti da su diktatori kao Hitler bili kršćani se jednostavno ne mogu uzeti ozbiljno u povijesnom pregledu. 

Štoviše, broj života izgubljen tijekom pravih religijskih konflikata se ne može usporediti s izgubljenim životima tijekom ateističkih režima – činjenica je koju je naveo R. J. Rummel u djelu Lethal Politics and Death by Government (hrv. Vladine smrtonosne politike i smrt). 

Ne-religiozni diktator Izgubljeni životi
Josif Staljin  42 672 000
Mao Zedong 37 828 000
Adolf Hitler 20 946 000
Chiang Kai-shek 10 214 000 
Vladimir Lenjin  4 017 000
Hideki Tojo 3 990 000
Pol Pot  2 397 000 

 

Rummel kaže: „Gotovo 170 milijuna muškaraca, žena i djece su ubijeni, pretučeni, mučeni, spaljeni, izgladnjivani, smrznuti, slomljeni ili izrabljivani do smrti; živi zakopani, utopljeni, obješeni, bombardirani ili ubijeni na bilo koji drugi, od mnogih, načina na koje su vlade nanijele smrt nenaoružanim, bespomoćnim građanima i strancima. Umrlih je moglo biti gotovo 360 milijuna ljudi. Kao da je naša vrsta uništena modernom Crnom kugom. I zaista jest, ali kugom moći, ne bacila.“ 

Povijesni dokazi su jasni: religija nije primarni uzrok rata. 

Što je onda uzrok ratova?

Ako se religiju ne može kriviti za većinu ratova i nasilja, što je onda uzrok? Glavni okidač je ista stvar koja stvara zločin, okrutnost, gubitak života i druge slične stvari: „Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka“ (Marko 7,21-23). Problem, prema Isusu, jest grijeh. 

Jakov se (naravno) slaže s Kristom: „Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete“ (Jakov 4,1-2). 

U konačnici, dokazi pokazuju da su ateisti u krivu kada je riječ o uzroku većine ratova. Grešna ljudska priroda je glavni uzročnik ratova i nasilja, ne religija, i zasigurno ne kršćanstvo. 

Izvor: Thecompellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ: