NaslovnicaDuhovnostJe li se najbolje moliti dok stojimo, dok sjedimo, dok klečimo ili...

Je li se najbolje moliti dok stojimo, dok sjedimo, dok klečimo ili pognute glave?

Je li se najbolje moliti dok stojimo, dok sjedimo, dok klečimo ili pognute glave? Moraju li nam ruke biti otvorene, zatvorene ili podignute Bogu? Moramo li zatvoriti oči kad se molimo? Je li bolje moliti se u crkvenoj zgradi ili vani u prirodi? Trebamo li se moliti ujutro kad ustanemo ili navečer kad idemo u krevet?

Postoje li neke riječi koje moraju biti dio naše molitve? Kako započeti molitvu? Kako ispravno završiti molitvu? Ova, i mnoga druga pitanja uobičajena su pitanja o molitvi. Kako se ispravno moliti? Je li bilo što od navedenog iole važno?

Prečesto se molitva gleda kao „čarobna formula“. Neki vjeruju da ne kažemo li točno određene stvari ili ne molimo li se u ispravnom položaju, Bog neće čuti ni odgovoriti na naše molitve. To je sasvim nebiblijski. Bog ne odgovara na naše molitve na temelju načina na koji se molimo, gdje se nalazimo, u kojem nam je položaju tijelo ili kojim redoslijedom se molimo. U Prvoj Ivanovoj 5:14-15 čitamo da trebamo s pouzdanjem doći Bogu u molitvi, znajući da nas On čuje i da će nam dati sve ono što je u skladu s Njegovom voljom. Slično tome, Ivan 14:13-14 kaže: „I što god zamolite u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ma što me zamolili u moje ime, ja ću to učiniti.” Prema ovim i mnogim drugim biblijskim stihovima Bog odgovara na molitve na temelju toga jesu li postavljene u skladu s Njegovom voljom i u ime Isusovo (da proslave Isusa).

Dakle, kako se ispravno moliti? Filipljanima 4:6-7 kaže nam da se molimo bez tjeskobe, da se molimo za sve i da se molimo zahvalnih srca. Bog će odgovoriti na sve takve molitve s darom mira u našim srcima. Ispravno se moliti znači izliti dušu pred Bogom, biti iskreni i otvoreni s Njim, jer nas On već poznaje bolje nego što mi sebe poznajemo. Valja nam donijeti svoje potrebe pred Boga, imajući na umu da Bog zna što je najbolje i neće nam ispuniti molitvu koja nije Njegova volja za nas. Trebamo iskazati svoju ljubav, zahvalnost i štovanje Bogu u molitvi bez brige o tome jesu li nam riječi savršene. Boga više zanima sadržaj našega srca nego naša rječitost.

Najbliže što Biblija dolazi pružanju „obrasca“ po kojem nam se moliti je molitva poznata kao Gospodinova molitva (Oče naš) u Mateju 6:9-13. Molim vas da razumijete kako Gospodinova molitva nije molitva koju trebamo zapamtiti i recitirati ju Bogu. To je primjer onoga što bi trebalo biti dio molitve Bogu—štovanje, pouzdanje u Boga, molbe, priznanje i podložnost. Trebamo se moliti za ono o čemu govori Gospodinova molitva, koristeći vlastite riječi i „prilagođavajući“ je našem putovanju s Bogom. Ispravan način da molimo jest da otvorimo srca pred Bogom. Sjedimo li, stojimo ili klečimo; otvorenih ili zatvorenih ruku; otvorenih ili zatvorenih očiju; u crkvi, kod kuće ili vani; ujutro ili navečer – sve su to sporedne stvari, i ovise o tome što više volimo, koja su nam uvjerenja i što je prikladno. Bog želi da molitva bude stvarna i osobna veza između Njega i nas.