jedan limun
Foto: Pixabay

Za limun je otkriveno da ima ljekovita svojstva i korišten je na brodu za liječenje mornara kada su bili bolesni. Davne 1747. godine James Lond je utvrdio da su limun i naranče vrlo učinkovite u liječenju bolesti pri nedostatku vitamina C.

Pored toga, može dodati divan okus mnogim slanim jelima, kao i brojnim slasticama podjednako. Jedan sirov limun, bez kore, sadrži 17 kalorija, 0,6g proteina, 0,2g masti, 5,4g ugljikohidrata, 1,6g vlakana i 1,5g šećera- Također, zadovoljava 51% dnevnog unosa vitamina C, kao i manji unos vitamina B-6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i slično.

Jedno cijeđenje limunovog soka daje 7 kalorija, 0,1g proteina, 0,1g masti, 2,1g ugljikohidrata, a oko 23% dnevne potrebe vitamina C, piše portal Fokuzz.

Zdravstvene prednosti limuna su ogromne:

  • Prirodni lijek
  • Balansira PH vrijednost
  • Eliminira toksine iz tijela
  • Smanjuje kilažu
  • Jača imunitet
  • Uklanja akne.

Limun smanjuje rizik od moždanog udara, borbe protiv raka, održavanja zdravog tena, uklanjane akni, astme, jača imunološki sustav i apsorbira željezo. Također smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, povećava energiju i doprinosi održavanju težine.

Limunova kora ima moćne kvalitete i sadrži snažan antiseptik koji pomaže u borbi protiv groznice. Opušta krvne žile i smanjuje bol.

Možete utrljati koru limuna na bolno mjesto i vežite zavoj na 2 sata. Možete i staviti limun u teglu s maslinovim uljem, nanijeti na bolno mjesto i staviti gazu. Čaj od limuna jača imunitet, oslobađa odnapetosti i glavobolje.

Sigurno niste znali za sva ova ljekovita svojstva, pa zato probajte kod kuće i vidjet ćete da uklanja bilo koju bol u zglobovima da imate.