OPASNO ZA ZDRAVLJE: Evo što samo jedna limenka energetskog pića radi vašem srcu i krvnim žilama

Energetska pića se sastoje od tri ključne komponente – kofeina, šećera i mješavine amino kiselina i vitamina, često u visokim dozama.

Konzumiranje samo jedne limenke energetskog pića povezano je sa akutnim oštećenjem tanke membrane unutar srca i krvnih žila, pokazala je najnovija studija Medicinske škole McGovern iz Houstona u američkoj saveznoj državi Teksas.

“Naša studija pružila je dokaze gdje se jasno vidi da energetsko piće šteti ljudskom organizmu”, kazao je vođa studije John Higgins, prenosi stranica Medscape.com.

“Otkrili smo da se sposobnost arterija da dostave kisik do mozga, srca i mišića smanjuje i do 50 posto. Sudionici u istraživanju nisu se bavili fizičkim aktivnostima, ali su potom popili energetsko piće. Pokazalo se da njihove arterije nisu na pravilan način dostavljale potrebne količine kisika do mozga i srca”, pojasnio je Higgins.

On je predstavio studiju američkom udruženju za srce (AHA) na jednoj naučnoj sesiji tokom ove godine.

Studija je uključila 44 mlada studenta medicine koji su nepušači sa prosječnom starosti od 24,7 godina. Sudionicima je izmjeren krvni tlak i puls, ali je također napravljen i kardiogram.

Istraživanja su pokazala da im je naglo skočio krvni tlak i to 12-14 mmHg u 5 minuta nakon konzumiranja energetskog pića, kao i broj otkucaja srca za 12 u prosjeku u minuti.

Nakon 90 minuta ove vrijednosti vratile su se u normalu.

“Ovo je dokaz da energetsko piće utječe na membrane unutar krvnih žila i srca. Ranija istraživanja dokazala su loš utjecaj energetskih pića na krvožilni sustav i činjenicu da ona mogu izazvati loše posljedice za srce”, rekao je Higgins.

Pojasnio je da se energetska pića sastoje od tri ključne komponente – kofeina, šećera i mješavine amino kiselina i vitamina, često u visokim dozama.

“Vjerujemo da je ova kombinacija ovih sastojaka loša za ljudski organizam. Bit će potrebno da proizvođači pića pojasne od čega sve prave energetske napitke i da to prezentiraju kupcima”, zaključio je Higgins.