Samo jedna stvar može utješiti čovjeka koji umire

Najbolje stvari na ovome svijetu ne mogu utješiti čovjeka koji umire. Novac mu može osigurati najbolju moguću medicinsku pomoć, ali mu ne može kupiti mir u srcu i u savjesti.

Smrt je vrlo značajan događaj kojega će iskusiti svatko od nas. To označava kraj svake šanse za pokajanje, i to su vrata za nebo ili pakao.

Čak je i za kršćanskog vjernika smrt vrlo ozbiljna stvar. On je u smrti siguran, jer pripada Kristu, ali i dalje to ostaje ozbiljna stvar. Mi se prirodno bojimo smrti. Odvojenje od onih koje volimo da bi otišli na drugi svijet nije lako. Ima smisla jedino da svi mirno razmišljaju o tome kako će se svatko susresti sa smrću kada ona dođe. Želim ti reći nešto o tome.

Najbolje stvari na ovome svijetu ne mogu utješiti čovjeka koji umire. Novac mu može osigurati najbolju moguću medicinsku pomoć, ali mu ne može kupiti mir u srcu i u savjesti. Ni rođaci ni prijatelji ga ne mogu utješiti.

Oni mogu dati sve od sebe da mu pomognu u njegovim potrebama, ali mu ne mogu pomoći sa njegovim unutarnjim strahovima i uznemirenom savješću. Knjige i časopisi ga ne mogu utješiti. Koliko god da je on uživao u njima tijekom svog života, u smrti oni mu ništa neće značiti.

VIDI OVO: Blažena sigurnost koju vjernici imaju u trenutku smrti

Ali postoji jedna knjiga koja je izvor utjehe a ta knjiga je Biblija. Poglavlja u Bibliji, stihovi iz Biblije, istine u Bibliji – to su čovjekove jedine šanse za utjehu kada on umire. Naravno, ne mogu reći da će mu one biti od velikog značaja ako nikada prije nije cijenio Bibliju.

Bio sam svjedok previše smrtnih postelja tako da vam sa sigurnošću mogu reći. Ne kažem da će čovjek koji je zapostavljao Bibliju čitav svoj život naću utjehu u njoj na svoj samrtnoj postelji. Ali kažem da nijedan čovjek koji umire ne može naći pravu utjehu bilo gdje drugdje.

Kažem da ova istina važi za sve bez izuzetaka. Važi za kraljeve kao i za siromahe. Važi za najškolovanije kao i za neuke. Jednostavno ti govorim da iako izgleda da ljudi žive lagodno bez Biblije, nitko od njih neće lagodno umrijeti bez nje.

Vidio sam mnoge koji umiru, neki s utjehom, neki bez utjehe. Ali nikada nisam vidio jednu stvar. Nikada nisam nikoga vidio da uživa u stvarnom, čvrstom, racionalnom miru na svojoj samrtnoj postelji, koga nije dobio iz Biblije.

Ovo je knjiga o kojoj ti pišem, i posljednji put te pitam: Što ti radiš s Biblijom?

Autor: J. C. Ryle