JEDNA STVAR koju imaju svi uspješni brakovi

Postoji jedna stvar koju imaju i dijele svi uspješni brakovi. Njegujete li je vi u svom braku?

Brak je savez. U Bibliji, riječ savez znači „raskinuti“. Vi ne sklapate savez, nego ga raskidate. Svaki put kada se u Bibliji sklapa savez, sklapa se pomoću krvi. Isus je rekao: „Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha“ (Matej 26,28).

To znači da je žrtva ključna za ideju saveza. To je žrtveni i trajni odnos.

Zavjeti koje izričete na vjenčanju su savezni zavjeti. Kada kažemo da ćemo biti s drugom osobom u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, tada mi sklapamo žrtveni savez koji se odnosi na vezu između dvije osobe.

Na žalost, naše je društvo brak iz saveza pretvorilo u ugovor. Žrtveni savez govori: „Ja predajem svoja prava i preuzimam odgovornost“. U ugovoru pak stoji: „Zaštićujem svoja prava i ograničavam svoje odgovornosti“.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Na taj način mi se pretvaramo da brak ne zahtjeva žrtvu. No u krivu smo.

Savez braka se temelji na vezi između dvije osobe koje odlučuju zasukati svoje rukave te izjavljuju: „Učinit ću što god je potrebno da ovaj brak uspije.“

Zato je mentalitet koji prihvaća brak kao žrtveni savez ključan za izgradnju uspješnog braka. Kakve god probleme braku imale, te osobe ne bježe. One ostaju i žele popraviti situaciju. Obje će nešto žrtvovati za dobro svojega braka.

Ovakav mentalitet volim usporediti s razlikom između nekoga tko posjeduje kuću i nekoga tko ju unajmljuje. Ako unajmljujete kuću te se otkrije da ta kuća ima ozbiljne probleme s temeljima na kojima je građena, vi nećete dati veliku količinu novca da ju popravite. Bilo bi preskupo. Jednostavno ćete se odseliti i naći ćete neku drugu kući.

No ako posjedujete kuću – ako je ona dom vaše obitelji i ako u njoj imate razne uspomene – vjerojatno ćete platiti kako bi ju popravili. To činite jer ste vlasnik te kuće. Vi cijenite vaš dom i učinit ćete što god je potrebno da ga zadržite.

Nety8 / Pixabay

Par koji je sklopio savez braka zahvaljuje Bogu za dobra vremena, a kada ih pogode loša oni i dalje žele zaštititi svoj dom. Oni ne iznajmljuju. Oni sve ulažu u to što imaju.

U istraživanju na sveučilištu u Chicagu, skupina sociologa je ispitala parove koji su za sebe tvrdili da su nesretni. Nisu bili sretni u svojim brakovima. No pet godina kasnije, otkrili su da je 85% tih parova i dalje bilo u braku. Zbog toga su proučili što je tim parovima zajedničko.

Prva stvar koju su dijelili je čvrsta radna etika. Oni nisu bježali od truda koji je potreban za poboljšanje njihovog braka.

Druga stvar su bila zajednička prijateljstva. Imali su prijatelje koji nisu podržavali rastavu, nego su ih nagovarali da pokušaju popraviti svoj brak.

VIDI OVO: Biblijski citati o braku: 20 citata koji svaki bračni par treba pročitati

Najgora stvar koji možete imati u životu kada vaš brak pati je netko tko će vas nagovarati da počnete posjećivati klubove, da nađete nekog drugog ili da odustanete od svog braka. Tijekom teških trenutaka vi trebate prijatelje koji će misliti na ono što je najbolje za vaš brak.

Brak je žrtva. Težak je to posao. Zavjet koji si dajemo u braku zavjet je žrtve, a on glasi: „Tijekom dobrih i loših vremena, ja sam tu. Naš život možda neće biti šetnja parkom, ali sve to vrijedi. Ustrajan/na sam u službi prema tebi. Ustrajan/na sam u tome da naš brak uspije.“

Mentalitet koji gleda na brak kao na savez je tajna uspješnog braka.

NAJNOVIJE!