Jeste li svjesni uloge umjetne inteligencije na izborima?
Foto: Canva

Vjerujete li političarima? Kako znaš da možeš vjerovati njoj ili njemu? I što algoritmi imaju s ovim? Molimo, čitajte dalje!

Prošlog sam tjedna slučajno naletio na reklamu na televiziji i dok sam je gledao, stekao sam dojam da nešto s glumcem u reklami nije u redu.

Nakon brze pretrage na internetu, otkrio sam da je potpuno ista TV reklama dostupna na nekoliko jezika, isto okruženje, isti glumac, isti glas, ista intonacija, samo na drugom jeziku.

To nije moglo biti, zar ne? Pa, ne baš. Ali s trenutnim stanjem umjetne inteligencije, to je sada moguće, a mnogi to možda neće ni primijetiti.

Pronašavši različite verzije oglasa, zapitao sam se kako su te verzije povezane s našim razumijevanjem istine. Je li glumac doista govorio sve te jezike? A ako ne, bi li to doista bilo važno?

Mogli bismo slegnuti ramenima jer je to samo reklama. Ali ako to mogu učiniti s glumcem u reklami, mogli bi to učiniti i s drugim, utjecajnijim ljudima.

Jesu li ona ili on to stvarno rekli ili učinili?

Kada vidite kratki video u kojem političar predstavlja neki (radikalan) plan, griješi ili odgovara na čudan način, možda bismo se sada morali zapitati možemo li tome još vjerovati. Jesu li ona ili on to stvarno rekli ili učinili?

I zašto ste uopće vidjeli ovaj video? Zašto je određeni isječak ili članak uključen u vašu vremensku traku društvenih medija?

Je li vaša vremenska crta još uvijek fer prikaz istine u svoj njezinoj raznolikosti? Ili vas je algoritam namamio u određeni balon više ili manje istomišljenika, filtrirajući sve koji bi osporili vaše mišljenje?

Osobito u predizbornoj sezoni, nužno je razmisliti o ovim uznemirujućim pitanjima.

Stranke i kandidati će učiniti sve da dobiju vaš glas, iznoseći svoju verziju istine. To će uključivati ​​kupnju oglasnog prostora na društvenim mrežama za što specifičniju ciljanu publiku.

Algoritmi će prepoznati tu publiku i mogli bi uključiti vas. Algoritam neće objasniti zašto, a osoblje koje ga koristi možda neće moći.

Ovo samo želim reći da neće biti štete ako dvaput razmislite kada čitate ili gledate vijesti i kada provjeravate vremensku traku društvenih medija. Tko ili što je izvor i što bi mogao biti njihov plan kada ovo dijele s vama?

Počeo sam s relativno bezazlenim primjerom korištenja umjetne inteligencije u TV reklami, odnosno u seriji TV reklama. Ali postoji mnogo gore.

Ne želimo vas prestrašiti!

Pomoću umjetne inteligencije političari su prikazani kako glume u porno videu. To bi mogao biti prilično učinkovit način da se potkopa njihov kredibilitet i završi njihova karijera. Ali čak i ako nije, to je grubo kršenje istine.

Ne želimo vas prestrašiti, ali želimo da budete svjesni uloge umjetne inteligencije u izborima, posebno u vremenskoj crti na društvenim mrežama. Istina i povjerenje trebaju ići ruku pod ruku.

A kao kršćani, trebali bismo brinuti o istini, čak i više nego itko drugi, jer smo sljedbenici Onoga koji je sebe proglasio putem i istinom i životom.

Autor: Arie de Pater; Izvor: Evangelical Focus

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare