Jesu li mala djeca spašena? Isus iznosi nekoliko snažnih argumenata!

Jesu li djeca spašena iako ne razumiju ono što je Isus učinio za njih? U biblijskim tekstovima možemo naći nekoliko snažnih argumenata u prilog spasenja djece. 

Smrt djece uvijek je posebno teška kušnja vjere za Božji narod i važno je u takvim trenucima imati čvrsto uporište.

Općenito se među kršćanima vjeruje da su djeca koja umru prije nego dostignu dob odgovornosti sigurna po Isusovoj krvi.

Razmišlja se otprilike ovako: dijete nikad nije imalo sposobnost niti prihvatiti niti odbiti Spasitelja, stoga mu Bog uračunava svu vrijednost Kristova djela na križu.

Ono je spašeno smrću i uskrsnućem Gospodina Isusa premda ono samo nikad u potpunosti nije shvatilo spasonosnu vrijednost tog djela.

PROČITAJTE: Vjerujete li da Bog može spasiti vašu djecu?

Što se tiče dobi sazrijevanja za odgovornost, nitko osim Boga ne zna kad je to. Jasno je da se razlikuje slučaj od slučaja jer jedno dijete može ranije sazrjeti od nekog drugog.

Iako Pismo nigdje izričito ne govori da djeca koja umru prije nego dostignu dob odgovornosti idu u nebo, postoje u Pismu dvije stvari koje podupiru ovakvo gledište.

Isus nije rekao da oni moraju najprije odrasti da bi ušli u kraljevstvo Božje

Prva je naš današnji redak: “Pustite dječicu neka dolaze k meni, i ne branite im – jer takvih je kraljevstvo Božje” (Marko 10,14). Govoreći o djeci, Isus je rekao: “… takvih je kraljevstvo Božje.”

Nije rekao da oni moraju najprije odrasti da bi ušli u kraljevstvo Božje, već da su sami po sebi karakteristični kao oni koji jesu u kraljevstvu Božjem. Ovo je snažan argument u prilog spasenja male djece.

PROČITAJTE: Kažnjava li Bog djecu zbog grijeha njihovih roditelja?

Druga potvrda ide ovim smjerom: kad je Isus govorio o odraslima, rekao je: “Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti što bijaše izgubljeno” (Luka 19,10). Međutim, kad je govorio o djeci, nije spomenuo traženje, već je jednostavno rekao: “Ta Sin Čovječji dođe spasiti što bijaše izgubljeno” (Matej 18,11).

Djeca nisu odlutala kao što su to učinili odrasli

Ovo implicira da djeca nisu odlutala kao što su to učinili odrasli te da ih Spasitelj suvereno okuplja u svoje stado u trenutku njihove smrti. Iako nikad nisu znali za Kristovo djelo otkupljenja, Bog za to zna i svu spasonosnu vrijednost tog djela uračunava u njihovu korist.

Ne trebamo sumnjati u Božju providnosti kad odvaja djecu od nas. Kao što je Jim Elliot napisao: “Ne smijem se čuditi kad Bog u mladosti uzima k sebi one koje bih ja zadržao na zemlji dok budu stariji. Bog naseljava vječnost i nije moje ograničavati ga da to čini sa starim muškarcima i ženama.”

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com