Jesu li poplave u Dubaiju uzrokovane umjetnim sijanjem oblaka?
Snimka zaslona: YouTube

Mnogi smatraju da su poplave u Dubaiju i cijeloj regiji uzrokovane umjetnim sijanjem oblaka. Stoga, nepogoda koja ih je pogodila može biti Božja kazna zbog igranja s prirodom! Ima li to ikakve veze s istinom?

Jake oluje uzrokovale su jučer bujične poplave diljem Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je dovelo do šokantnih scena koje su kružile društvenim mrežama: automobili napušteni uz cestu, zrakoplovi koji plutaju kroz poplavljene piste. Stotine letova otkazano je u prometnoj međunarodnoj zračnoj luci u Dubaiju, a najmanje 18 ljudi umrlo je u susjednom Omanu.

Vijesti i objave na društvenim mrežama brzo su okrivile sijanje oblaka. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju dugogodišnji program za pokušaj istiskivanja više kiše iz oblaka koji prolaze iznad obično sušnog područja.

Imaju tim pilota koji prskaju čestice soli u prolazne oluje kako bi potaknuli stvaranje više vode. Neki su poplave pozicionirali kao priču upozorenja: Evo što se događa kada se igrate s prirodom. Čak je i Bloomberg izvijestio da je sijanje oblaka pogoršalo poplave.

Istina je kompliciranija. Iako je istina da su Ujedinjeni Arapski Emirati ovog tjedna izvodili misije postavljanja oblaka—izvode ih više od 300 godišnje—malo je reći da je odgovoran za poplave, piše portal Wired.

Zapravo, Nacionalni centar za meteorologiju Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao je CNBC-u da nije zasijao oblake prije nego što je oluja pogodila utorak.

Sijanje oblaka
Sijanje oblaka u Dubaiju, Snimka zaslona: YouTube

Dokazi za i protiv sijanja oblaka

Postoji nekoliko razloga za to. Prvo: čak i najoptimističnije procjene sijanja oblaka kažu da ono može povećati količinu oborina za najviše 25 posto godišnje. Drugim riječima, svejedno bi padala kiša, a ako je sijanje oblaka i imalo utjecaja, to bi bilo samo neznatno povećanje količine oborina koje su pale.

Čak i ako djeluje, sijanje oblaka ne može proizvesti kišu iz ničega, može samo poboljšati ono što je već na nebu.

Drugo, operacije sjetve obično se odvijaju na istoku zemlje, daleko od naseljenijih područja poput Dubaija. To je uglavnom zbog ograničenja zračnog prometa i znači da nije bilo vjerojatno da su čestice sijanja još uvijek bile aktivne do trenutka kada su oluje stigle do Dubaija.

Većina znanstvenika kažu da utjecaj sijanja oblaka ima vrlo mali, lokalizirani učinak i da je malo vjerojatno da će uzrokovati poplave u drugim područjima.

Kiša je padala u cijeloj regiji

Ali možda je najbolji dokaz da sijanje oblaka nije bilo uključeno u ove poplave činjenica da je kiša padala u cijeloj regiji. Oman nije vršio nikakvo sijanje oblaka, ali je bio još gore pogođen poplavama, s brojnim žrtvama.

Uzbudljivo je uprijeti prstom u zastrašujuću tehnologiju, ali pravi uzrok poplava vjerojatno je banalniji: Dubai je komično loše opremljen da se nosi s kišom.

Grad se brzo proširio tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, s malo pozornosti posvećene infrastrukturi poput oborinskih odvoda koji bi mu mogli pomoći u suočavanju s iznenadnim priljevom vode. Uglavnom je beton i staklo, a ima vrlo malo zelenih površina za upijanje padalina. Rezultat je kaos kad god pada kiša!

Međutim, klimatske promjene također mogu igrati ulogu. Kako se planet zagrijava, složena vremenska dinamika u regiji se pomiče i mijenja na načine koji mogu donijeti jače oluje.

Urbanisti diljem svijeta pokušavaju svoje gradove učiniti “spužvastijim” kako bi pomogli u suočavanju s iznenadnim poplavama i uštedjeli više vode za sušnije dijelove godine. Umjesto da koristi zasijavanje oblaka da nebo pretvori u spužvu, Dubaiju bi bilo bolje da pokuša pretvoriti grad u jedan, piše Wired.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare