Josip stolar: 3 lekcije koje možemo naučiti iz njegovog života

Josip stolar je bio Isusov zemaljski otac u Bibliji. Koje izvanredne lekcije možemo naučiti iz njegovog života? 

On je bio suprug Marijin i poočim našeg Gospodina. Josipovo ime je značilo – „Bog će dati više“ što označava Božje blagoslove za sve one koji slušaju Božju riječ i vode se njome. 

Josip je živio u Nazaretu u Galileji (Luka 2,4) te je bio stolar (Matej 13,55) po zanimanju, a to je zanimanje preuzeo i Isus kasnije u Svom životu. 

Zadnji put je Josip spomenut kada je Isus imao 12 godina te je odveden u hram u Jeruzalemu. Josip nije spomenut tijekom vjenčanja u Kani niti tijekom Isusovog raspeća. 

Danas ćemo naučiti tri lekcije koje nam je dao njegov život:

1. Oprosti i pokaži milost

Jako je teško zamisliti kroz što je Josip prolazio kada je saznao za Marijinu trudnoći nakon što se zaručio s njom. Nije mu bilo lako nositi se s time te je vjerojatno osjećao ljutnju, zaprepaštenje, frustraciju i želju za osvetom. 

Zapravo, Mojsijev zakon je nalagao da oni koji su bili preljubnici trebaju biti kamenovani na smrt (Ponovljeni zakon 22,23-24). Marija je bila kriva za preljub u očima muškaraca budući da je zatrudnjela prije braka. 

No što Biblija kaže o njegovih stavovima i djelima, „A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti“ (Matej 1,19). 

Josip je oprostio Mariji i umjesto da javno otkrije njezin grijeh, on ju je htio tajno napustiti da izbjegne javnu sramotu. Kakvu je veliku milost Josip ukazao Mariji, to suosjećanje ne dolazi od muškarca bez kičme, nego od snažnog muškarca koji radije oprašta nego da se osvećuje.

2. Slušajte Boga u svakoj situaciji 

Josip je lako mogao slušati svoje srce i napustiti Mariju, ali je poslušao glas anđela Gospodnjeg koji se pojavio pred njim i rekao:

„Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih“ (Matej 1,20-21). 

Josip je odgovorio slušanjem Boga (Matej 1,2-25) u situaciji koja je mogla proći bilo kako, on je poslušao Boga i stavio je svoju vjeru u Njega. 

3. Josip je pokazao hrabrost i vjeru u Boga

Kao kršćani mi nismo pozvani činiti lake stvari, mi moramo donijeti prave odluke u pravo vrijeme. Josip je jako dobro znao da njegova odluka da nastavi s Marijinom trudnoćom može pokvariti njegovu reputaciju i vjerodostojnost, no on je pokazao hrabrost kao muškarac. 

Čak i nakon što je Isus rođen njihovi su životi bili pod prijetnjom nakon što je kralj Herod naredio ubijanje sve muške djece u Betlehemu (Matej 2,16). Josip je dao sve od sebe da zaštiti Isusov život čak i ako je to značilo da će riskirati svoj. 

NAJNOVIJE!