Kad ti sve krene nizbrdo, sjeti se ove priče

Sjeti se ove poučne priče kad ti sve krene nizbrdo.

Mongolski vladar Tamerlan, potomak Džingis-kana, (u XIV. stoljeću u jugozapadnoj Aziji) bio je poražen u jednoj bitci i bio je natjeran u bijeg. Sigurnost je pronašao u nekom hambaru dok su neprijateljske trupe pretraživale selo kako bi ga pronašle.

Dok je ležao u hambaru, očajan i obeshrabren, Tamerlan je promatrao jednog mrava. Vladar je brojao koliko je puta mrav pokušao ponijeti zrno do vrha zida… Mrav je nosio zrno kukuruza uza zid pokušavajući ga prenijeti na drugu stranu. Zrno je bilo mnogo veće od samog mrava. Vladar je brojao koliko je puta mrav pokušao ponijeti zrno do vrha zida… Vratio se 69 puta, i tek je u sedamdesetom pokušaju uspio prenijeti zrno preko vrha.

PROČITAJTE: 8 stvari kojih se treba sjetiti kad sve krene nizbrdo

Kad je to vidio, Tamerlan je skočio na noge s novom snagom i entuzijazmom. Iako je upravo bio poražen, odlučio je pokušati iznova – upravo kao ovaj mrav. To je i učinio – reformirao je vojsku i na kraju pobijedio svoje neprijatelje.

To je točka na kojoj počinje preokret… Kada dospiješ u tjesnac i sve se okrene protiv tebe; kada dođe do toga da ne možeš izdržati više ni trenutka, ne predaj se jer upravo to je točka na kojoj počinje preokret!

Autor: Harriet Beecher-Stowe