Kada mi je otac obolio od raka
Erin i njen otac, Foto: Erin Hall/Yahoo Lifestyle

Kada je Erinin otac obolio od raka, cijelo vrijeme se pitala “Zašto baš on?”, a zatim joj je odgovorio s tri riječi koje nikada neće zaboraviti. 

Erin Hall opisala je kako su izgledali posljednji mjeseci života njezina oca prije nego što je umro od raka debelog crijeva. Opaka bolest od koje je bolovao potaknula je ovu mladu ženu na pitanje zašto se on morao razboljeti i na koji način se ona nosila s tom situacijom.

Mjesec dana nakon Uskrsa 2014. njezinom je ocu dijagnosticirana bolest. Dok joj je otac umirao od bolesti koja je uzimala danak, mlada žena se zaklela da nikada neće pokazati ocu koliko joj je stalo.

No, nakon deset mjeseci borbe nije izdržala, jer koliko god se šalila i širila optimizam, otac ju je suočio sa stvarnošću: “Bolestan sam, draga”.

Zašto on?

– Osjetila sam kako mi se bijes diže u grlu, pokušavajući se izraziti riječima između suza koje sam dugo susprezala, kada sam konačno postavila pitanje koje često postavljamo kad se nađemo u najmračnijim okolnostima: Zašto? Zašto on? Mirno me pogledao i zatim rekao nešto što nikad neću zaboraviti: “Zašto ne ja?” Tri male riječi ispunile su sobu poput magle. Zašto moj otac? Zašto prijatelj? Zašto moj suprug? Zašto moje dijete? Zašto se loše stvari događaju ljudima koji to ne zaslužuju? – od tada se pita mlada žena.

Rak – i druge strašne, nezamislive stvari ne događaju se svima, ali zapravo se mogu dogoditi svakome.

Erin i otac 4 mjeseca nakon što mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva; Foto: Erin Hall/Yahoo Lifestyle

– U svibnju 2015., samo godinu dana nakon što je tati dijagnosticiran rak, izgubili smo ga. Moja tuga od tada traje. Tijekom proteklih sedam godina gledala sam kako rak debelog crijeva mijenja mnoge živote. Pročitala sam više obeshrabrujućih činjenica o tome kako se ljudi bore ili gube živote zbog toga. Ožujak je mjesec podizanja svijesti o kolorektalnom karcinomu i ne mogu ne osvrnuti se na te tri riječi i koliko mi pružaju neprocjenjivu mudrost – kaže Erin.

VIDI OVO: Rak debelog crijeva – kako ga prepoznati i spriječiti?

Rak debelog crijeva je vodeći uzrok smrti

U Americi, kako izvještava Yahoo Life, rak debelog crijeva treći je vodeći uzrok smrti od raka. Procjenjuje se da će ove godine u SAD-u biti više od 150.000 novih slučajeva, a dok se dugo smatralo da je to bolest koja obično pogađa starije ljude, postaje sve češća kod osoba mlađih od 55 godina. Što se rak ranije otkrije, to je bolja prognoza za preživljavanje.

Pa iako je probir za rak debelog crijeva s početkom u dobi od 45 godina važan za ljude s prosječnim rizikom od bolesti, poput onih s obiteljskom poviješću bolesti ili drugim čimbenicima rizika, nažalost, kako izvještava autorica, prema organizaciji koja se bori protiv debelog crijeva raka, više od 20 milijuna Amerikanaca kasni s pregledom.

Čekanje na pojavu simptoma može biti kobno

– Čekanje da se pojave simptomi može biti kobno, jer oni mogu biti toliko blagi ili pogrešno protumačeni kao i drugi svakodnevni problemi da je praktički nemoguće pronaći rak dok nije u kasnoj fazi kada ga je teže liječiti. Naoružana ovim informacijama, znam da moram paziti i na vlastite projekcije. Stalno kontroliram svoje zdravlje i nadam se da će priča moje obitelji potaknuti i druge da učine isto. Tatina spoznaja: “Zašto ne ja?” nije bila vezana samo uz njegove bolesti, već me naučila da svom zdravlju dajem prednost i potaknula me na potpuniji život – naglašava Erin.

Kaže da su joj očeve riječi pomogle da doživi nevjerojatne trenutke i učini stvari koje inače ne bi jer… “zašto ne ja?”

– Zašto ne bih posegnula za svim stvarima koje želim? Zašto ne bih težila za svim stvarima koje bi moj tata želio za mene i bio sretan kad me vidi kako to postižem? Možda su te tri riječi bile njegova posljednja lekcija, a meni je dala snagu da živim život na koji bi on bio ponosan – zaključuje ova mlada žena.