NaslovnicaŽivotŠto učiniti kada vas član obitelji povrijedi?

Što učiniti kada vas član obitelji povrijedi?

Ako vas član vaše obitelji povrijedi i čini da se osjećate loše, vaše je pravo da se od te osobe zaštitite. Njihovo loše ponašanje nije vaša krivica.

U savršenome svijetu obitelj bi bila sigurna luka. Mjesto gdje biste otišli kad vam je najteže. Mjesto odakle biste dobivali poticaj u dobrim vremenima. Nažalost, ovaj svijet je daleko od savršenog. I tužna istina je da obitelj ponekad nije onakva kakva bi trebala biti.

Ako vas netko iz vaše obitelji neprestano vrijeđa, vaše je pravo da se od toga zaštitite. Bez obzira na to povrjeđuju li vas emocionalno, tjelesno ili mentalno, vi ne trebate ignorirati činjenicu da ste s tim članovima povezani krvlju. Istina je da nas članovi obitelji najbolje poznaju, što znači da oni imaju najbolji uvid u to što nas najviše može povrijediti.

Evo koraka kako se smiriti i staviti pod kontrolu.

Priznajte si što osjećate

Vaši osjećaji su važni. Priznavanje onoga kako se osjećate u vezi te situacije i način na koji se ponaša prema vama umjesto toga da osjećate ono što vam drugi kažu da možete osjećati je ključno u pronalasku rješenja. Provedite vrijeme u otkrivanju vaših osjećaja i onoga što se u vama rađa kada ste u takvim situacijama. Razmišljajte o svojim prirodnim reakcijama i postupcima koje činite kada je određena osoba pored vas. Razmišljajte o tome kako se osjećate prije i nakon što ste u društvu te osobe. Upoznajte se s vlastitim osjećajima i suočite se sa istinom u vezi njih. Nakon toga, odlučite što učiniti u odnosu na te istine.

Odbacite krivicu

Kada nas povrijedi netko iz naše obitelji teško je normalno nastaviti sa svojim svakodnevnim životom. I dok neki ljudi nakon što vas povrijede vas mogu moliti za oprost i nastaviti prema naprijed prema pozitivnom, drugi to nisu sposobni ili to ne žele učiniti. Nadalje, ti drugi ne žele činiti ništa drugo osim onoga što vam već čine.

Njihovo loše ponašanje nije vaša krivica. I vi im ne dugujete ništa osim jednostavne činjenice da ste u rodu s njima. Prepoznavanje vaše krivice zbog toga što ste ”loša osoba” i izlazak iz loše situacije može biti točno ono što vas i drži tamo. A krivnja nije dovoljno dobar razlog za ostati u njoj. Vi od svojih članova obitelji zaslužujete više.

VIDI OVO: 4 posljedice nepraštanja osobi koja nas je povrijedila

Postavite granice

Osoba koja neprestano pokazuje da joj nije stalo do vas niti do vaše dobrobiti i koja je samo zabrinuta za sebe ne zaslužuje jednak pristup vašem životu kao netko tko brine za vas i tko vas voli. Premda je to teško uzeti u obzir, postoje vremena kada trebate postaviti granice s onima za koje ste mislili da neće nikada ići protiv vas. Zauzimanje za sebe je nužno za vaše emocionalno zdravlje, mir uma i sigurnost. Postavite granice koje odgovaraju situaciji s kojom se suočavate. Tjelesno zlostavljanje očito zahtijeva postavljanje čvrstih granica kao što je recimo totalno isključenje određene osobe iz vašeg života, dok osobe koje vam uzrokuju emocionalno zlostavljanje u određenim situacijama mogu zahtijevati samo da ih ne uključujete u takve situacije. Morate čuvati svoje srce od onih koji vam žele učiniti nepopravljivu štetu, čak i ako su ti neki članovi vaše obitelji.

Pokažite milost

Postavljanje granica na nekome tko je član vaše obitelji i tko vas neprestano povređuje ne mora biti pothvat ”sve ili ništa”. Ako ste u mogućnosti i ako mislite da to može pomoći u popravljanju odnosa, pokušajte biti otvoreni za pomirenje u budućnosti. Djela govore puno. Pokušajte pokazati milost onima koji pokažu iskren trud oko toga da poprave odnos s vama – ali samo ako vidite da se taj trud vidi u djelima, a ne u praznim obećanjima.

Ako vas neprestano povređuje netko iz vaše obitelji, imate svako pravo postaviti granice oko tog odnosa. Nikada ne trebate ostati u odnosu koji je štetan za vas, bez obzira na to je li ta osoba ili nije član vaše obitelji. Iako će neki odnosi možda završiti, drugi mogu nastaviti postojati, ali uz jasno prepoznavanje onoga što ćete i onoga što nećete tolerirati.

Autorica: Laura Polk; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com