3 stvari koje trebate učiniti kada vas obuzmu brige

Što trebate učiniti kada vas obuzmu brige?

Briga je opasna stvar. Zbog briga velik broj kršćana ne može živjeti Božju volju i ne mogu svakodnevno vjerovati Bogu. Kao Božji narod mi se ne bismo trebali brinuti.

Ipak, postoje vremena kada je briga očekivana. Nesreće, neočekivane okolnosti – ovo je nešto zbog čega se većina nas brine. Uz te postoje još brojni drugi razlozi zbog kojih se brinemo, ali Biblija na sve te brige kaže jedno:

„Ne brini se“. (Matej 6, 34)

Što je uopće briga?

Veliki broj nas smatra kako je briga osjećaj tjeskobe zbog nečega oko čega smo zabrinuti. Brinemo se dok razmišljamo o svojoj sigurnosti kada vidimo da je auto samo ”projurio”, kada zametnemo novčanik na putu kući ili kada smo bolesni, a sutra je utakmica. Ono što mi ne shvaćamo jest to da je briga više od osjećaja.

Websterov rječnik kaže da briga znači ”nadraživanje”, ”opteretiti nevoljama”, ”otežati” ili ”razmišljati o nečemu tjeskobno”.Ono uključuje to da smo opterećeni nečime zbog čega se brinemo.

Na temelju ovoga, brinuti se znači biti ”uznemiren nečime do čega nam je stalo”. To je puno više od osjećaja. To nas iscrpljuje i umara. Briga krade radost.

Prijatelji, ne bismo se trebali brinuti. Jedan od sotonskih načina krađe jest uzrokovanje česte brige i brige općenito. Ne bismo mu trebali davati radost zbog toga što nas iscrpljuje. Ne, Krist želi da živimo živote u izobilju, a to je ono čemu bismo trebali težiti.

VIDI OVO: Isus nam zabranjuje da se brinemo. Što to znači i koje rješenje nam nudi?

Savjeti za borbu protiv brige

Kako bismo nadvladali brige u životu i kako bismo mogli živjeti život u izobilju u Bogu, Biblija nam nudi nekoliko stvari kojih se trebamo držati i koje trebamo imati na umu. Evo nekih stvari koje bismo trebali činiti kako bismo se mogli suprotstaviti brizi kada ona dođe.

1) Shvatite da briga neće riješiti naše probleme.

Briga nikada ne može riješiti naše probleme. One će ih čak povećati. Zašto da se brinemo oko nečega kada možemo pronaći način kako da to riješimo? Gospodin Isus nam ovo govori u Mateju 6, 26-27:

„Pogledajte na ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne skupljaju u žitnice: Otac ih vas nebeski hrani. Nijeste li vi više vrijedni od njih? Tko od vas može svojim brigama produljiti život svoj i za jedan samo pedalj“?

2) Shvatite da se Bog može pobrinuti za naše potrebe bolje od nas samih.

Iduće- trebamo shvatiti da smo mi ograničeni, no Bog nije. On može ispuniti svaku našu potrebu bolje nego što to može bilo tko od nas. Zapamtite što je Gospodin Isus rekao u Mateju 6, 28-30:

„I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte na ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu; a ipak kažem vam: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko će više vas, malovjerni“!

3) Prvo idite k Bogu i dopustite Njemu neka se pobrine za vaše brige.

Sada kada smo riješili prve dvije stvari možemo nastaviti na ono što bismo zaista trebali činiti – prvo ići k Bogu i dopustiti Njemu da se pobrine za naše brige. Ovo je nešto što bismo uvijek trebali činiti.

Bog se brine za nas, točka. On za nas ima svrhu i osim ako se ne prestanemo brinuti oko naših želja i potreba, nećemo ju moći ispuniti. I tako Bog s nama sklapa dogovor. Gospodin Isus je u Mateju 6, 31-33 rekao:

„Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti? Što ćemo piti? Čim ćemo se odjenuti? Za sve to brinu se neznabošci. A zna Otac vaš nebeski, da vam to sve treba. Tražite najprije kraljevstvo Božje i pravdu njegovu, i ovo će vam se sve dodati“.

Ako budemo najprije tražili Božje Kraljevstvo i Njegovu pravednost, On nam je obećao da će se pobrinuti za naše živote i to oko svega onoga oko čega smo se brinuli. Hrana, utočište, odjeća, ljubav i radost – sve ove stvari Bog ima u izobilju. I On nam sve to želi slobodno dati kako Ga mi tražimo.

I zato, zašto ne bismo bolje tražili Boga umjesto da se brinemo?

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!