Kako biti dobar muž svojoj ženi?

Ako vam je Gospodin dao ženu, poziva vas da ju ljubite, razumijete, poštujete, vodite, brinete o njoj i vodite ljubav s njom.

Ljubite ju. „Muževi, ljubite svoje žene, kao što i Krist uzljubi crkvu te sama sebe predade za nju“ (Efežanima 5,25). Kristova ljubav prema svojoj crkvi seže toliko daleko da je bio spreman umrijeti za nas. Na isti način, muževi trebaju svoje žene voljeti toliko mnogo da su spremni dati svoje živote za njih. Nitko ne može ljubiti kao što Isus ljubi, stoga je nemoguće doseći standard koji nam daje Biblija. Stoga bi svaki muž trebao razumjeti da samo ako svakodnevno ovisi o Gospodinu, može svoju ženu voljeti onako kako treba.

Razumijte ju. „Tako i vi, muževi, živite sa svojim ženama po spoznaji“ (1. Petrova 3,7). Iako mnogi muškarci misle da je žene nemoguće razumjeti, ako ste muž, pozvani ste dati sve od sebe kako biste razumjeli barem jednu osobu: svoju ženu. Morate ju slušati. Morate joj postavljati pitanja. Morate shvatiti da njezini osjećaji funkcioniraju drugačije od vaših osjećaja.

Poštujte ju. „…iskazujući ženi čast kao slabijoj posudi“ (1. Petrova 3,7). Budući da i vi i vaša žena imate dušu za cijelu vječnost, imate jednaku vrijednost. Budući da je vaša žena slabija od vas, morate joj iskazivati čast na poseban način kako biste joj pokazali da razumijete njezinu vrijednost. Također ju morate štititi. Feminizam inzistira na tome da ukloni razlike između muškaraca i žena. To dovodi do gubitka spoznaje da muškarci trebaju poštovati i štititi žene, osobito muževi svoje žene. U svakodnevnoj rutini, zapovijed muževima da „ne budu osorni“ prema svojim ženama (Kološanima 3,19) jedan je od najvažnijih načina za iskazati čast koju žene zaslužuju.

Vodite ju. „Jer muž je glava ženi, kao što je i Krist glava crkvi“ (Efežanima 5,23). U braku muž i žena imaju svaki svoju ulogu i odgovornost. Ovdje vidimo da sretan brak jest onaj brak u kojem muž s ljubavlju vodi svoju suprugu, tražeći ono što je najbolje za nju i za njihovu obitelj.

Brinite o njoj. Muž treba hraniti i njegovati svoju ženu (Efežanima 5,29). On se brine o tome da imaju hranu i krov nad glavom, i fizički i duhovno.

Vodite ljubav s njom. „Muž neka ženi iskazuje dužnu nježnost“ (1. Korinćanima 7,3). Ovaj stih pokazuje da čak i u seksualnim odnosima, muž je taj koji daje, a ne uzima. Njegov naglasak treba biti na ženinom užitku, a ne njegovom vlastitom. Seksualnost se u Bibliji slavi (vidi Pjesmu nad pjesmama, Izreke 5). Stvorena je da se u njoj uživa unutar granica koje je Bog postavio – braka između muškarca i žene. Muž se poziva da bude uvijek vjeran svojoj ženi (Hebrejima 13,4).

Imati ženu jest blagoslov od Gospodina (Izreke 18,22). Ako ste primili blagoslov, častite Boga i častite svoju ženu na način da se odnosite prema njoj po Božjim smjernicama!

NAJNOVIJE!