Kako danas stupiti u kontakt s Isusom?

Put koji vodi k Njemu isti je kao u Njegovo doba. Predložio bih četiri koraka:

PRVI KORAK: INFORMACIJA

Kao što je Isus pozvao svoje učenike da dođu i vide, tj. da jednostavno budu prisutni, tako se prvi korak ka Isusu i danas sastoji u informiranju na prvom mjestu. Ukoliko želimo nekoga ili nešto upoznati, tome se moramo približiti.

To bi, dakle, značilo skupiti informacije o Isusu. Čitati evanđelja bez predrasuda, kako bi se dobila jasna slika o Isusu. Provoditi vrijeme s ljudima koji poznaju Isusa: ”Dođite i vidite!”

DRUGI KORAK: POTVRDA

Jednog dana doći će se do one točke kada više neće biti moguće nastaviti bez obaveza. Kad se prikupe sve informacije, mora se donijeti odluka. Kada čovjek spozna tko je Isus, tada se od njega traži da odluči što će napraviti s tim znanjem. Ta informacija o Isusu vodi prema odluci: za ili protiv slijeđenja Isusa. Isus nam danas postavlja ista pitanja kao i svojim suvremenicima.

TREĆI KORAK: KOMUNIKACIJA

Ovaj korak nitko ne može učiniti umjesto vas. Riječ je o onoj točki u kojoj dolazi do susreta s Isusom koji mijenja život. Kada iskoračujemo iz neobaveznosti i otvaramo se za Isusa. Kada Isusu kažemo ”DA” i kada ga upoznamo kao svog Gospodina i učitelja, kao Božjeg sina i Krista. Kada svoj život vezujemo za raspetog i uskrslog Krista. Kada se vratimo sa svih svojih pogrešnih putova i počnemo hodati po Isusovom putu. Kada postajemo kršćani, oni čije živote u znatnoj mjeri karakterizira Isus Krist.

ČETVRTI KORAK: ZAJEDNIŠTVO

Kada se netko otvori za Isusa, tada je pozvan dijeliti život s Njim. Svakodnevo živjeti u zajedništvu s Njim. Zajedništvo je sudjelovanje u životu. Isus nam svakodnevno poklanja svoje prisustvo. Pomirenje s Bogom, koj je On omogućio smrću na križu, predstavlja osnovu za svaki trenutak našeg života. Jer ovakvi kakvi smo ne bismo mogli opstati pred Božjom svetošću. Uvijek nam je iznova potrebno oproštenje grijeha i mogućnost krenuti ispočetka. Tako nas Isus tješi. Savakodnevno to možemo doživjeti.

Zajedništvo s Isusom znači i sudjelovanje u Njegovoj snazi. Snaga uskrsnuća može postati djelotvorna u našem životu. Možemo zahvatiti iz Njegovog izvora snage i živjeti. Ta snaga je snaga Svetog Duha, koju nam Isus uvijek iznova daruje. U pitanju je proces koji traje cijelog života, koji nikada nije dosadan i nikada ne prestaje. Zajedništvo s Isusom jeste zajedništvo s onim koji predstavlja izvor života.

Četiri koraka:

Informacija: Približiti se Isusu.

Potvrda: Odlučiti se za istinu koja je u Isusu.

Komunikacija: Reći ”DA” životu u neraskidivoj povezanosti s Isusom.

Zajedništvo: Sudjelovati u stvarnosti raspetog i uskrslog Isusa.

Autor: Roland Werner, prema poglavlju iz knjige Fascinantni Isus

NAJNOVIJE!