Kako dijete može biti pametnije? 8 korisnih savjeta za roditelje

Dijete može biti pametnije, a roditelji mu u tome mogu pomoći. U ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta za roditelje. 

Istraživanja tvrde da smo mi sada mnogo pametniji od naših djedova i baka. Ona također pokazuju da se razvoj djece poboljšava iz godine u godinu, a to su odlične vijesti. No, kako mi možemo osigurati da naše dijete bude pametnije? 

Dijete može biti pametnije ako na tome radite od malih nogu. Naravno, to ne znači da djeca trebaju biti vaši roboti koji će stalno nešto učiti.

Upišite ih na sportsku aktivnost

Svi znamo da je aktivan život odličan za zdravlje, no jeste li znali da ljudi nakon vježbe mogu 20% brže naučiti nove riječi i vokabular? To je savršeno za djecu koja tek uče izgovarati nove riječi, stvarati rečenice i komunicirati s vršnjacima i odraslima. 

Ako želite da dijete bude pametnije, uključite ih u neki hobi

Hobi može učiniti da dijete postane pametnije. Nije važno o čemu je riječ: kuhanje, pletenje ili glazba. Aktivno učenje je ključno za razvoj. Jo Moore, stručnjakinja za obrazovanje je rekla: „Velik broj petogodišnjaka nema vještine koje im trebaju za početak učenja, kao što je držanje olovke“. 

Aktivnim učenjem djeca brže i lakše uče razne vještine koje će ih pripremiti za rano obrazovanje kao što je praćenje uputa te koordinacija oka i ruke, piše Lifehack

Dopustite djeci slijede svoju strast

Kada vaše dijete pokaže interes za nešto, pomozite im da slijede svoju strast. Djeca će dobro reagirati na ohrabrenje te će se tako lakše držati nečega i učiti više i više o tome tijekom vremena.

Istraživanja pokazuju da su zahtjevi društva povezani s povećanjem našeg kvocijenta inteligencije – količina informacija dostupna našoj djeci im daje mogućnost da napreduju bolje, ali i brže. 

VIDI OVO: 4 mentalno štetne rečenice koje često govorimo svojoj djeci

Ako želite da dijete bude pametnije, pustite ga da spava

Važnost sna za mozak je jako velika. Spavanje potiče učenje te čak i kratki odmor poslije podne može biti jako koristan za usvajanje novih informacija. Za djecu, ali i za odrasle, dobar san je jednako važan kao i dobra prehrana i vježba. Tako im se poboljšava pažnja što je jako važno za sudjelovanje u školi. 

Kako da dijete bude pametnije
Foto: Pexels

Pohvalite ih kada ne odustanu

Vaša pohvala i podrška može učiniti da dijete bude pametnije. Čak i ako znači da ih po stoti puta morate gledati kako rade jedno te isto! Tajna uspjeha je ne odustati. Nismo svi prirodno obdareni znanjem, ali ustrajnost u nečemu nas isto tako vodi do ostvarenja dugoročnih ciljeva.

Učite svoje malene da uče iz svojih grešaka, da se ustanu i pokušaju ponovno  – to će dati vašem djetetu veliku prednost u školi i životu. 

Ako su sretni, spremni su učiti

Možete početi tako da budete sretan roditelj. Lakše reći nego učiniti, zar ne? Kada su vam obaveze već prešle preko glave lako je biti pod stresom. No, samo trenutak za ostavljanje stresa po strani i nabacivanje osmjeha na lice za vaše dijete znači jako mnogo te može imati pozitivan učinak na njihovo učenje.

Kada je dijete sretno, onda mu je lakše usredotočiti se i unijeti u učenje. Društveno-emocionalni faktori su česta tema istraživanja te mnogi istraživači tvrde da su sretnija djeca spremnija učiti, postaju znatiželjnija i u konačnici pametnija.

VIDI OVO: 7 rečenica koje bi dijete često trebalo čuti od mame i tate

Dijete može biti pametnije ako čitate s njim

Nemojte samo čitati svojoj djeci, nego čitajte s njima – dovoljno je samo prstom pokazivati slike i riječi dok čitate kako bi vaše dijete počelo usvajati pisanu i govorenu riječ. Ovo je povezano s aktivnim učenjem – unesite se u priču, prikažite ju i na drugi način, glumite ju i pričajte sa svojim djetetom dok čitate.

Kada knjiga oživi, dijete će ju lakše razumjeti. Čitajte s vašim djetetom makar 10 minuta na dan te se opskrbite raznim knjigama i pričama – knjižnica je dobar početak za to! 

Vodite ih na sate glazbe

Sati glazbe povećavaju kvocijent inteligencije i usporavaju starenje! Mnoga istraživanja su povezala glazbu s mentalnim zdravljem – zainteresirajte svoje dijete za glazbu od malena i možete biti uvjereni da će od toga sigurno imati koristi.