Kako ispravno reagirati na razočaranja? Učite od Josipa!

Kako bismo pronašli mudre, božanske reakcije na razočaranja, vjerojatno ćemo prije čitati psalme nego Matejevo evanđelje. No prvo poglavlje Novoga zavjeta uči nas o ispravnoj čovjekovoj reakciji na bolne i obeshrabrujuće vijesti.

Josip – Isusov zemaljski otac je bio pravedna osoba. Ovaj Božji čovjek želi ženu koja dijeli njegovu želju za iskazivanjem časti i poslušnosti Gospodinu, a Pismo nam ukazuje na to da je Marija bila baš takva žena (Luka 1, 44-45).

Zamislite kako je Josip bio zapanjen kada je vidio da je Marija, nakon što se vratila sa duge posjete svojoj rođakinji Elizabeti, trudna. Nadalje, tvrdila je da je niti jedan muškarac nije dotaknuo.

S kojeg god kuta da je pogledao na ovu situaciju, ona je izgledala loše. Ipak u Mateju 1, 20 piše da je ”razmatrao”, drugim riječima da je tražio mudar i pravedan odgovor.

PROČITAJTE: Je li Josip bio udovac prije nego je upoznao Mariju?

Bog je ušao u Josipov život na dramatičan način kako bi potvrdio Marijinu priču i kako bi zaustavio njegove planove o ”potajnom napuštanju”.

Gospodin je Josipovo tugovanje pretvorio u radost. Marija je rekla istinu, bez obzira na to koliko je ona zvučala čudno i zastrašujuće.

Društvo se moglo ponijeti prema njima cenzurirajuće zbog Marijine rane trudnoće, no Josipa nije bilo briga što će drugi misliti. Bog mu je pokazao blagoslov: odgajanje Mesije zajedno s vjernom ženom.

Kristovi sljedbenici bi uvijek trebali tražiti božanski odgovor na razočaranja s kojima se susreću. Gospodin uvijek ima plan, a najmudrija reakcija jest očekivati dobro koje On može učiniti i čekati na Njegovo vrijeme. Bog je zasigurno blagoslovio Josipa zbog njegove spremnosti „da prvo traži Njegovo Kraljevstvo“ (Matej 6, 33).

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com