Kako kontrolirati ljutnju? Biblija daje izvrstan savjet

Kako možemo kontrolirati ljutnju u našem životu? Kada smo spori na ljutnju, dobivamo dublji uvid u tu situaciju te možemo objektivno razmotriti motive druge osobe.

”Tko se teško srdi, velike je razboritosti, a nabusit duhom pokazuje ludost.” (Mudre izreke 14,29)

”Tko se teško srdi, bolji je od junaka, i tko nad sobom vlada, bolji je od osvojitelja grada.” (Mudre izreke 16,32)

Živimo u palom svijetu gdje grijeh luduje, nepravda je česta, a konflikt je na svakom uglu. Mnogo je prilika za grijeh ljutnje. Iako ne možemo promijeniti mnoge od tih situacija, moguće je promijeniti našu reakciju na njih.

Situacije kao što su financijski problemi i prirodne katastrofe uzrokuju globalnu frustraciju, ali problemi s ljudima mogu značiti izazove na osobnoj razini.

Kada nas povrijede nečije riječi ili djela, možemo biti u iskušenju dobaciti kakvu primjedbu ili bijesno kuhati u sebi. No. Kao vjernici, trebamo slijediti Isusov primjer: „(…) on koji na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio, prepuštajući to Sucu pravednom“ (1. Petrova 2,23).

VIDI OOV: Je li ljutnja grijeh?

Današnji citati iz Mudrih izreka naglašavaju važnost sporosti na ljutnju. To je posebno važno kada smo suočeni s verbalnim napadom. Tiho slušanje nas štiti od toga da naglo reagiramo te nam daje priliku da pitamo Boga za pomoć kako bismo na frustrirajuću situaciju odgovorili kao Krist.

Miran odgovor može umanjiti stresnu situaciju, ali ako ne uzmemo vremena kako bismo razmislili o onome što je rečeno, malo od nas će moći ponuditi mudar odgovor. Kada smo spori na ljutnju, mi dobivamo dublji uvid u tu situaciju te možemo objektivno razmotriti motive druge osobe.

Takav je odgovor vrlo neprirodan, ali nas to ne treba iznenaditi jer je Onaj koji ga je stvorio natprirodan. Naši se prioriteti trebaju promijeniti ako želimo biti kao Isus.

Ljubav i razumijevanje moraju nadilaziti našu potrebu da se branimo, a očuvanje veze s drugima mora biti važnije od zaštite naših prava. Budite mirni u svim situacijama i dopustite Kristu da vam bude štit i obrana.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org

NAJNOVIJE!