NaslovnicaŽivot3 načina kako možete svojoj supruzi pokazati ljubav na bolji način

3 načina kako možete svojoj supruzi pokazati ljubav na bolji način

Kako možete svojoj supruzi pokazati ljubav na bolji način? Autor članka u nastavku se tijekom godina braka, dosjetio tri praktična načina.

Prizor je podsjećao na horor film. Julia je izlazila iz crkvenog parkirališta nakon čega je na vjetrobranskom staklu svoga automobila pronašla jezivu poruku sadržaja: „VIDIM TE.“

Iako je mislila da sam od nje udaljen stotinama milja, zapravo sam bio vrlo blizu i promatrao sam kako se ovo sve odvija. Kada je počela živčano pogledavati lijevo-desno, to sam shvatio kao znak da joj trebam prići.

Nakon što me pogledala u šoku, zapitao sam je pristojno i uglađeno: „Želiš se provozati sa mnom“? Radosno je ušla u automobil, a nekoliko sati kasnije kleknuo sam na koljeno i upitao je želi li se udati za mene. Rekla je da.

Da budem iskren, nisam želio započeti jutro onom tajnovitom porukom. Za dan naših zaruka osmislio sam odličnu pjesmu, no izgubio sam ju negdje na putu između hotela i crkve. Imao sam sam malo vremena za nešto napisati, a jedine riječi koje su mi pale na pamet bile su VIDIM TE.

Smatrali smo da su naše zaruke bile savršene, osim tih na brzinu napisanih riječi. Ono što je ironično, nakon dvadeset i dvije godine braka, ta poruka postala nam je vrlo draga. Točnije, jedan od ciljeva našega braka bilo je redovito i s namjerom komunicirati ono što nam se događalo u danu. Iako mnogi maštaju o zaljubljivanju na prvi pogled, nas dvoje smo otkrili nešto bolje: brak koji osnažuje ljubav svakim dodatnim pogledom.

Bog pogleda

Trebalo mi je nekoliko godina braka prije nego što sam shvatio da je moć pogleda način kako mogu osvajati Juliju. Sve do tog trenutka, bio sam usredotočen na razvijanje vještina slušanja. No, baš kada sam počeo napredovati u tome, Bog mi je otkrio, na savršen Njemu svojstven način, novu potrebu za razvojem nove vještine: vještine gledanja. I sami dobivamo djelić onoga što donosi sila pogleda kroz način kako Bog opisuje patnje Izraela u Egiptu:

„Bog je čuo njihovo zapomaganje i sjetio se svoga Saveza s Abrahamom, Izakom i Jakovom. I pogleda Bog na Izraelce i zauze se za njih.“ (Izlazak 2, 24-25)

Razvijanjem naših vještina gledanja i slušanja, otključavamo snažnu kombinaciju koja će nam pomoći u našim brakovima. Kada slušamo, time komuniciramo da smo čuli ono što nam naše supruge govore. Kada gledamo, time komuniciramo da smo ih razumjeli i da nam je znano ono što nam one govore.

Nažalost, preveliki broj supruga preplavio je osjećaj usamljenosti. Dan za danom, osjećaju se kao da ih njihovu supruzi ne vide. Kada razmišljam o svome braku i o stvarnim razlozima zbog kojih ne blagoslivljam svoju suprugu na aktivan način kako Bog to želi, priznajem da je jedna od mojih prepreka povezana s gledanjem. Ne vidim što se događa oko mene jer zapravo ni ne gledam.

Spasitelj širokog pogleda

Moj proboj započeo je s proučavanjem onoga što je sve Isus primjećivao. Naš Spasitelj živio je zemaljski život očima koje su bile široko otvorene. Isus je primijetio Natanaela ispod stabla (Ivan 1, 48), Zakeja koji je bio na stablu. (Luka 19, 5) Opazio je da Ga Ivanovi učenici slijede iz daljine (Ivan 1, 38), kao što je primijetio i dodir žene koja je bila u očaju, dok se gomila ljudi gurala oko Njega. (Luka 8, 45) Isus je primjećivao trenutke za koje mi smatramo da ne trebamo primjećivati, kao što je bio trenutak kada je siromašna udovica dala sve što ima u crkvenu blagajnu. (Luka 21, 1-4) Isto tako, promatrao je u trenucima za koje mi znamo da ne bismo mogli, kao što su bili trenuci kada je On sam bio žrtva.

Dok je visio na križu i patio nezamislive patnje, Njegov je pogled bio usmjeren izvan Njegove vlastite patnje. Molio je za one koji su Ga razapeli (Luka 23, 34), utješio je kriminalca koji je visio pored Njega (Luka 23, 43) i brinuo se za one koje je volio, koji su bili ispod križa. (Ivan 19, 26-27) U svakoj od tih okolnosti, Isusov pogled bio je uvijek usmjeren na Oca. (Ivan 5, 19-20) Jednostavno rečeno, Isusov život na zemlji kao i Njegova služba, namjerno su i u suosjećanju komunicirali riječi: „Vidim te.“

Ne budim se svakoga dana s teretom zbog toga što svojoj supruzi trebam na savršen način pokazati tko je bio Isus, ali se budim s velikom privilegijom zbog toga što Ga mogu oponašati.

Tri načina do boljeg pogleda

Osnažen istinom koja kaže da me Bog čuva kao ”zjenicu svoga oka” (Psalam 17, 8), dao sam zavjet da ću biti muškarac koji doslovno shvaća zapovijed koja kaže sljedeće: „Ne gledajte svaki na svoje, nego i na ono, što je drugih!“ (Filipljanima 2, 4) Tijekom godina, dosjetio sam se tri praktična načina koja promiču ono kako možemo bolje vidjeti u braku: zastati, zapisati i govoriti.

Zastani

Nakon što je Mojsije otkrio plamteći grm, koji je gorio ali nije izgarao, zastao je kako bi vidio što se događa. Ono što se nakon toga dogodilo trebali bismo polagano pročitati: „Kad je Jahve vidio kako prilazi da razmotri, iz grma ga Bog zovne: “Mojsije! Mojsije!” “Evo me!” – javi se.“ (Izlazak 3, 4) Nakon što je Mojsije zastao kako bi vidio, Gospodin je počeo voditi. Vjerujem da je ovo pravilo istinito za svakoga od nas u različitim vrstama odnosa; bez obzira na to radi li se o odnosu u braku ili s djecom. Kada zastanemo kako bismo vidjeli, Gospodin može početi voditi.

Smatram da je molitva najučinkovitiji način kako mogu zastati s onime što radim i bolje vidjeti ono što se događa u životu moje supruge. Takvi trenuci uvijek su dobri. Kako bi do njih došlo potrebno je stvoriti prostor za njih.

Zapisuj

Nakon odvajanja vremena kako bih zastao, prihvaćam mentalni sklop zapisnika te zapisujem ono što primjećujem. Moja promatranja obično su grupirana unutar nekoliko glavnih kategorija:

  • Što je doprinijelo tomu da se osjeća tužno ili sretno?
  • O čemu sanja i što je razočarava?
  • Što je opušta, a što povećava stres?
  • Što je ono o čemu je govorila, a što bi mogao biti jako dobar dar za nju?

U isto sam vrijeme i uzbuđen i osjećam sram kada počnem zapisivati. Uzbuđenje dolazi iz svjesnosti toga da Bog vodi. Vidim stvari! Osjećaj srama dolazi iz čitanja stvari koje sam zapisivao ranije i iz prepoznavanja toga koliko brzo te stvari zaboravim. No barem ih ponovno vidim, jer zapisujem. Ohrabrujem i vas na zapisivanje onoga što vidite, jer postoji moć u zapisivanju stvari. (Ponovljeni zakon 17, 18)

Govori

Posljednje, nakon što sam si uzeo vremena kako bih zastao i zapisao ono što vidim, govorim.

Prve riječi koje izgovaram, izgovaram Bogu za Juliju. Postanak 25, 21 nas uči sljedeće: „Izak se obrati Jahvi za svoju ženu jer je bila nerotkinja. Jahve ga usliša te njegova žena Rebeka zače.“ Sviđaju mi se ove jednostavne riječi: „Izak je molio, jer je bila nerotkinja.“ Kao obrazac za molitvu, zapisat ću iste ove riječi i ispunit ću praznine različitim stvarima koje mi padnu na pamet: „Matty  je molio je je Julija bila _________“. Rečenice poput ove pokazuju mi praktične načine kako mogu uzeti sve ono što sam vidio i izgovoriti ih Onomu koji najviše brine za moju suprugu. Možda vama ne treba ovakav obrazac kako bi vas nadahnuo, no meni je potreban. Bojim se toga da ću postati vrsta muža o kojem bi se moglo zapisati sljedeće: „Matty nije molio za svoju suprugu, no ona je bila __________“.

Iako su prve riječi izgovorene Bogu, dodatne riječi dolaze kasnije. Kada često zastanem kako bih vidio, otkrivam da moj govor za Juliju u rutini biva izgovoren sa supstancom i snagom. Premda nikada ne pretpostavljam o tome da posjedujem sposobnosti ”da znam riječju krijepiti umorne” (Izaija 50, 4) itekako sam svjestan toga odakle dolazi ova sposobnost. Izgovaranje takvih riječi započinje sa slušanjem (Izaija 50, 4), a slušanje često započinje sa gledanjem. (Izlazak 3, 4) Ovo je sila koja daje život, koju muž započinje kada si jednostavno ostavi vrijeme za promatranje.

Dio države koji nazivamo domom graniči s Apalačkim planinarskim putem, jednim od najljepših vidikovaca u državi. Obično, što se više penjete to jasnije vidite. Za mene, prakticiranje ova tri jednostavna segmenta, stajanja, zapisivanja i govorenja, jednako je penjanju tri velika koraka, od kojih mi svaki sljedeći pruža bolji i zapanjujući pogled na ono kako je Bog bio dobar i velikodušan kroz moju ženu. Nevjerojatno je što sve možete vidjeti samo kada gledate!

Autor: Matt Bradner; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare