Bog nas je spojio: Evo kako muškarci gledaju na seks, a kako žene

Vjerujemo da je seks prekrasna, Bogomdana žudnja koja može sjediniti muža i ženu. Također vjerujemo da je seks termometar koji pokazuje dubinu odnosa – njegovo prisustvo ili odsustvo često ukazuju na razinu uzajamne predanosti i intimnosti u ostalim područjima vašega braka.

Kako bi seks uistinu zadovoljio oba bračna partnera, svatko od njih dvoje mora riskirati ranjivost i potpuno se otvoriti drugoj strani. Oba bračna druga moraju osjećati da ih druga strana treba, želi, prihvaća i požrtvovno voli.

Razlika između muškog i ženskog pogleda na spolnost

Jedan od ključeva izgradnje ovakve vrste veze je razumijevanje općih razlika između muškoga i ženskoga pogleda na spolnost. Te razlike uzrokuju određena očekivanja od strane muškarca i od strane žene, a ta pak očekivanja često dovode do nerazumijevanja, frustracije i razočarenja.

VIDI OVO: Jedna stvar koji muškarci priželjkuju više od seksa, ali ne žele vam to reći

Većina muškaraca ima tendenciju usredotočiti se na tjelesne aspekte odnosa. Potiče ih, privlači i opčinjava pojava njihove supruge. Uzbuđuju se, ili barem brzo zainteresiraju putem vizualnoga ili tjelesnog podražaja. Većina muškaraca u stanju je u samo nekoliko minuta pripraviti se za tjelesnu intimnost. Kada mu se seksualno zadovoljenje pojavi na vidiku, ono zaokuplja njegovu cjelokupnu pažnju. U tome trenutku su muškarci spremni krenuti naprijed i posegnuti za seksualnim zadovoljenjem putem snošaja.

Muškarcima je seks veći prioritet nego ženama

Općenito govoreći, muškarcima seks ima mnogo veći prioritet negoli ženama, a one su pak usmjerene na drugačiji način i trebaju drugačiji pristup. Žena je više orijentirana na odnos. Muškarac želi tjelesnu sjedinjenost; žena žudi za emocionalnim jedinstvom. Vizualni podražaj, miris i tijelo stimuliraju muškarca. Dodir, stav, postupci, riječi i cjelokupna osoba stimuliraju ženu.

Muškarac treba poštovanje, divljenje i spoznaju da je potreban na tjelesnoj razini. Žena treba razumijevanje, ljubav i spoznaju da je potrebna na emocionalnoj razini, kao i određeno vrijeme da se zagrije za spolni čin.

Muškarac se brzo uzbuđuje, a žena reagira sporije

Muškarac na seksualni podražaj reagira neciklički, što znači: bilo kada i bilo gdje. Ženina reakcija je ciklička, što znači da prolazi kroz faze u kojima ju seks više zanima negoli u nekom drugom periodu. Muškarac reagira na seksualnoj razini tako što se vrlo brzo uzbuđuje, dok žena pak reagira daleko sporije. Tijekom seksa muškarac je usredotočen, dok suprugu pritom lako može omesti briga za djecu, zvono na vratima, buka u kući, ili neke nebitne stvari koje se događaju oko njih.

VIDI OVO: Poruka muškarcima koji misle da je „dosadno“ imati seksualne odnose samo s jednom ženom

Bog je vašega muža stvorio takvim

Posljednja važna razlika je zadovoljenje ili orgazam. U većini slučajeva je muškarčevo zadovoljenje razmjerno kratko i intenzivno, izrazito tjelesne prirode. Ženu to ne bi trebalo uznemirivati; Bog je vašega muža stvorio takvim. Vidite, ta intenzivnost nije stvorena kako bi bila prepreka u odnosu, nego kako bi ga poboljšala i osnažila.

Jedan od rezultata takvog snažnog seksualnog zadovoljenja je osjećaj bliskosti koji muž osjeća prema ženi. Čak i ako on to ne izražava, Bog je to ugradio u samu njegovu narav. Njegova ga žena privlači na način kojim se zadovoljava njegova najosobnija potreba.

Muž će u bračnome odnosu stvoriti sukob kada se usredotoči samo na tjelesnu stranu seksa, i pritom zaboravi da je ženi potreban odnos. Žene pak često ne razumiju da je muškarčeva slika o samome sebi na ključan način povezana s njegovom seksualnošću.

Molite jedno za drugo

Mnoge žene priznaju da ih uznemiruje činjenica da su njihovi muževi tako izrazito seksualna bića. Takav pak stav muškarcu odražava odbijanje. Ignorirati njegove seksualne potrebe, opirati se njegovom poticanju spolnoga odnosa, ili tek tolerirati njegovo nastojanje znači ranjavati ga u samo srce njegovoga samopoštovanja.

Savjetujemo vam da zajedno molite po pitanju spolnoga odnosa. Molite jedno za drugo kako biste oboje bili lišeni sebičnosti. Zatražite od Boga da vam udijeli mudrost i snagu kako biste si uzajamno zadovoljili potrebe. Duh Sveti može vas voditi i usmjeravati vas kako biste postali još boljim ljubavnikom. Sada se možda pitate, ”Zar mi Duh Sveti stvarno želi pomoći da postanem boljim ljubavnikom?” Apsolutno!

VIDI OVO: Je li u redu imati predbračni seks ako znate da ćete oženiti tu osobu?

Muževi, želim vas potaknuti da verbalno molite za svoju ženu tijekom ”zatišja” – nakon što ste vodili ljubav. Nema boljeg trenutka da kažete, ”Gospodine Isuse, hvala ti za ovu ženu koju si mi dao. Hvala ti za ovaj zajednički užitak, hvala ti za nju, hvala ti za njezinu ljubav, i hvala ti za njezino povjerenje u mene kao muškarca.” Vaša će žena nakon toga sigurno osjećati da pazite na nju, da ju čuvate i volite, a o tomu se zapravo i radi.

Seksualna reakcija je iskustvo koje se uči

Vaša seksualna reakcija, kao i seksualna reakcija vašega bračnog partnera, iskustvo je koje se uči. Bog želi da zajedno naučite kako zadovoljiti jedno drugo, i kako iskusiti taj nevjerojatan čin sjedinjenosti koji je Bog rezervirao samo za brak.

VIDI OVO: 6 razloga zašto je Bog stvorio seks za brak

Čak i ako ste dosad bili neinformirani o razlikama između muškaraca i žena, i ako ste zbog toga imali bolna iskustva, Bog želi i može iscijeliti taj aspekt vašega braka dok tražite Njegovu volju i primjenjujete Njegovu volju na vlastiti život. Odlučite se otkriti Božji plan i Božji način u braku i u vašemu seksualnom odnosu.

Autori: Dennis i Barbara Rainey