Ovako se trebamo odnositi prema osobama koje nam idu na živce

Što činiti s osobama koje nam idu na živce? Kako trebamo reagirati – izbjegavati ih, osvećivati im se, ili ih jednostavno nastaviti voljeti?

Bez obzira na ljubav koju pružali nekim osobama, činjenica je kako ima dosta onih koji nas iscrpljuju, i govorom i radnjama. Ima ih na radnom mjestu, faksu, školi, susjedstvu; svakako da nas i vlastiti bračni partner i djeca mogu činiti umornima.

Znači li to da ih trebamo odbaciti od sebe čisto iz razloga što nam iscrpljuju energiju? Kakve su u stvari to osobe koje nam idu na živce ili nas smaraju?

Ima ih puno, raznih vrsta, no dok upiremo prstom u nekoga, ti i ja isto za nekoga spadamo u skupinu takvih. Jedno je zajedničko: potreba za gospodarenjem, dominacijom, da sve bude po njihovom. Dakako, ako nije onako kako oni žele ili iz jednostavnog razloga jer imaš drugačiji stav, bez beda su vas spremni odbaciti.

Uglavnom su to autoritativni pojedinci, odveć zahtjevni, ljubomorni i osjetljivi. Imaju potrebu stalno se natjecati, ljubomorni na sve što jesi ili imaš, zavidni su i u svemu žele biti prvi. Očekuju savršenstvo od tebe, i to one koja će se uklapati u njihove kalupe. Takve koji se temelje na njima svojstvenom poimanju svijeta. Riječ Božja, ni moralni standardi, uglavnom nemaju nikakve vrijednosti.

VIDI OVO: Kako zavoljeti osobe koje nam se ne sviđaju ili nam idu na živce?

Takve osobe stvaraju u onima koji moraju s njima živjeti ili raditi pravu iscrpljenost; osjećaj manje vrijednosti, sprječevaju ih da budu ono što jesu, sputavaju ih, ubijaju u njima osjećaj za odgovornost i slobodu u bilo kojoj vrsti izražavanja.

Kako postupati s njima? Prepirati se, uzvraćati istom mjerom? Vrlo važno je sagledati na stvari iz perspektive Riječi i objave koju nam u skladu s istom daje Sveti Duh. Uostalom, vrlo vjerojatno sam upravo ja taj koji nekome ide na živce, netko tko krade energiju, ima potrebu za dominacijom i posesivnošću. Dopustimo Bogu da otkrije taj problem u našem životu, ne odbacujmo kritike nekoga koga je Bog doveo da nam ukaže na oholost, egocentričnost, sebičnost; bez odbacivanja iste.

Lijek za ozdravljenje takvih odnosa ne krije se u ignoriranju, želji za osvetom, odbacivanjem i mržnjom. Jedini lijek je ostati staložen i miran pokazujući kako nam oni ne mogu uzeti naš mir koji je dar od Boga. Istina da je vrlo teško ostati dobar prema nekome tko vas često vrijeđa, provocira, ruga. Svojim mirom i radošću u Duhu, više od ičega božanskom ljubavlju, možemo utjecati na njihovu promjenu. Isplati se!

NAJNOVIJE!