NaslovnicaDuhovnost3 načina kako osjetiti Božju prisutnost kada se čini daleko

3 načina kako osjetiti Božju prisutnost kada se čini daleko

Kako osjetiti Božju prisutnost kada se čini kao da je Bog daleko ili odsutno? Autorica ovog članka donosi nekoliko korisnih savjeta.

Tijekom prošlih nekoliko godina prolazila sam kroz razdoblje gubitka, bolesti i tuge. Poput onoga što većina žena radi u teškim razdobljima, teško mi je bilo pronaći značenje i nadu usred moje patnje, teško mi je bilo izdržati i nastaviti, biti hrabra.

No pretjerala bih ako bih vam rekla da sam uživala u tim iskušenjima. Mislim, ako mogu birati, radije ne bih bila bolesna. Naravno, isto tako bih radije željela da su moji voljeni živi. Apsolutno, radije bih bila bezbrižna i vesela, kao da je je svaki dan zabavni park. Zaista ne želim prolaziti kroz poteškoće.

U tim zaista mračnim danima, ono s čime sam se borila jest pitanje: zašto drugi ljudi, koji se isto tako bore s poteškoćama, kao da imaju neustrašivu vjeru?

Osjećali su da Božju prisutnost u svemu kroz što su prolazili. Izgledalo je kao da nikada nisu sumnjali u to da se Bog brine za njih ili da je Božji mir s njima. Sama sam se, s druge strane, osjećala više kao Jakov koji se hrvao s Bogom.

Moja uobičajena duhovna disciplina i naučeni duhovni odgovori nisu više pomagali i počela sam osjećati kao da nisam povezana s Bogom. Pokušala sam prakticirati mirnoću i zahvalnost.

1. Budite mirni i znajte da je On Bog

Pokušala sam u tišini prilagoditi moju dušu s Božjom prisutnošću. No to bi uglavnom završavalo neuspjehom i frustracijom zbog toga što nisam osjećala Božju blizinu. U većini situacija izgledalo mi je kao da uzaludno pokušavam ”uhvatiti” Božju prisutnost.

Kada je opisivao tugu svoje supruge C. S. Lewis je napisao sljedeće: „Osjećaš se kao utopljenik, kojem se ne može pomoći jer hvata i zgrabi. Možda tvoji vlastiti ponovljeni vapaji utišavaju glas za kojeg se nadaš da ćeš ga čuti. Možda tvoja vlastita nastojanja privremeno guše tvoj kapacitet.“

Jesam li se onesposobila od spoznaje Božje blizine zbog toga što sam Ga tako očajnički željela osjetiti, jer sam tako čeznutljivo željela da Bog promijeni moju situaciju?

Odlučila sam se naći s duhovnom savjetnicom, kako bih vidjela može li mi ona pomoći. Na prvom sastanku postavila mi je sljedeće pitanje: „Što je Isus učinio na križu?“ Nakon toga je dodala: „Ne želim ovdje govoriti o teologiji. Ne tražim točan odgovor.“

VIDI OVO: 7 načina kako iskusiti Božju prisutnost

2. Moli i oplakuj

Zamislila sam se na trenutak. Isus je žeđao. Tugovao je. Razgovarao je sa svojim bližnjima. Molio je.

„Prihvatio je svoja ograničenja s obzirom na situaciju,“ mudro je nastavila.

„Žalovao je zbog toga što nije osjećao Božju prisutnost i zbog toga što nije mogao učiniti više od toga. U našoj patnji, ni sami zapravo ne možemo učiniti puno više od toga. Dio razloga zbog kojeg se boriš jest jer i dalje pokušavaš kontrolirati rezultat ovog razdoblja. Pokušavaš biti bez ograničenja. Pokušavaš biti Bog. Trebaš to pustiti. Samo Mu dopusti neka te spasi.“

Znala sam da je u pravu. Sama sam odabrala na Boga gledati kao na Onoga koji nešto suzdržava od mene, na Oca koji je daleko. Zamislila sam da moram izmoliti nešto što bih dobila od Njegovih stisnutih šaka.

Učinila sam sve što sam mogla kako bih navela Boga na to da me posluša; čineći tako pokušavala sam samu sebe staviti na položaj Boga. Kao i svatko tko griješi, stvorila sam Boga na svoju sliku.

Kao što nas 1. Ivanova podsjeća: „Kakvom velikom ljubavlju nas Otac voli, da se možemo zvati djecom Božjom!“

Čak i u našim najtežim razdobljima, Bog je Bog obilja i Bog nas voli. Božja prisutnost nije nešto što se može zaraditi snagom volje ili upornošću.

Ne možemo Boga prisiliti ni na što. Božja nas milost preobražava, bez obzira na to koliko to zaslužujemo ili ne. Kroz vjerovanje u ovo mi činimo taj moćan korak naprijed, prema intimnosti s Njime. Poduzimamo korake prema tomu da iskusimo Božju prisutnost, kada je sve ono što osjećamo Božja odsutnost.

3. Sjetite se da postoji nada

Nada, u razdobljima patnje, nikada se ne pronalazi u forsiranju ili prisiljavanju na nešto. Kršćani svoju nadu uvijek pronalaze u onome što je objekt njihove nade; u utjelovljenju i odgovoru na sve naše patnje: Isusu. Zbog Njegovih patnji mi smo spašeni čak i kada patimo.

Autorica: Aubrey Sampson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare