Kako pobijediti kušnju preusmjeravanjem misli
Foto: Unsplash

Možemo li pobijediti kušnju preusmjeravanjem misli? Nećete kušnju pobijediti time što ćete se boriti da je ne osjećate. 

Prirodno se usmjeravamo prema onome na što smo usredotočili pozornost. Što više o nečemu razmišljate, to će vas više držati u vlasti.

Možda će vas iznenaditi da u Bibliji nigdje ne piše da se odupremo kušnji. Rečeno nam je: ”Oduprite se đavlu” (Jakov 4,7).

Savjetuje nam se da svoju pozornost usmjerimo na nešto drugo, jer je opiranje mislima uzaludno. Ono samo pojačava usredotočenost na ono što je pogrešno i njegovu privlačnost.

Da pojasnim: Svaki put kad neku misao potisnete, usadite je dublje u svoje pamćenje. Opirući joj se, zapravo je pojačavate. Osobito kušnju. Nećete kušnju pobijediti time što ćete se boriti da je ne osjećate. Što se više borite protiv nekog osjećaja, on će vas više obuzimati i kontrolirati vas. Ojačat ćete ga svaki put kad o njemu razmišljate.

Kušnja uvijek započinje s mišlju

Kako kušnja uvijek započinje s mišlju, najbrži način da neutralizirate njezinu privlačnost je nastojanje da svoju pozornost usmjerite na nešto drugo. Nemojte se boriti protiv misli, nego jednostavno usmjerite svoj um i zanimanje na drugo područje. To je prvi korak svladavanja kušnje.

VIDI OVO: Misli koje će vas sačuvati kada se nađete u kušnji

Borba protiv grijeha dobiva se ili gubi u vašem umu i mislima. Ono što osvoji vašu pozornost, to će vas pobijediti. Zato je Job rekao: ”Sa svojim očima savez sam sklopio da pogledat neću nijednu djevicu.” (Job 31,1). David ese molio: ”Pomozi mi da ne gledam ono što je ništavno.”

Jeste li ikada na televiziji gledali neku reklamu za hranu i odjednom osjetili da ste ogladnjeli? Jeste li kada čuli nekoga da kašlje i odmah osjetili potrebu da pročistite grlo? Jeste li vidjeli nekoga da zijeva od uha do uha i osjetili potrebu da i sami zijevnete? (Možda ste zijevnuli čak i čitajući ove retke!) To je moć sugestije. Prirodno se usmjeravamo prema onome na što smo usredotočili pozornost. Što više o nečemu razmišljate, to će vas više držati u vlasti.

Zato je gubitnička strategija stalno govoriti: ”Moram prestati previše jesti… ili pušiti… ili pohotno gledati žene.” To vas usredotočava na ono što ne želite. Budete li stalno izjavljivali: ”Ja nikada neću učiniti što i moja mama”, na najboljem ste putu da baš to činite.

VIDI OVO: 5 obrana koje možete imati u vremenima kušnje

Većina dijeta je neuspješna zato što vas navode da stalno razmišljate o hrani, a to jamči da ćete biti gladni. Isto tako, govornik koji sebi stalno govori: ”Nemoj biti nervozan!” sigurno će biti nervozan! Umjesto toga, treba se usredotočiti na bilo što, osim na svoje osjećaje – na Boga, na važnost svojeg govora ili na potrebe slušatelja.

Kušnja započinje tako da osvoji vašu pozornost. Ono što zadobije vašu pozornost pobudit će i vaše osjećaje. Osjećaji potiču na djelovanje, a postupit ćete onako kako se osjećate. Što se više usredotočujete na misao: ”Ne želim to učiniti”, ono će vas snažnije privlačiti u svoju mrežu.

pobijediti kušnju preusmjeravanjem misli
Foto: Dennis Stamatoiu/Freeimages.com

Nemojte se svađati s kušnjom

Ne obazirati se na kušnju mnogo je djelotvornije nego boriti se protiv nje. Kad razmišljate o nečemu drugome, kušnja gubi moć. I zato, kad vas kušnja nazove na telefon, njemojte se s njom svađati – jednostavno spustite slušalicu!

Katkad to znači i fizički otići iz situacije u kojoj ste na kušnji. To je jedina prigoda kad je opravdano pobjeći. Ustanite i isključite televizor. Udaljite se od skupine koja ogovara. Iziđite iz kina usred filma. Ne želite li da vas pčele bodu, maknite se od njih. Učinite sve što je potrebno da biste se usredotočili na nešto drugo.

VIDI OVO: Kako prepoznati misli koje nam dolaze od sotone?

Duhovno gledano, vaš je um poput najosjetljivijeg organa. Da biste smanjili kušnju, zaokupite um Božjom riječi i drugim dobrim mislima. Loše se misli pobjeđuju razmišljanjem o nečem drugom. To je načelo zamjene. ”Dobrim svladajte zlo.” (Rimljanima 12,21) Sotona vam ne može zaokupiti pozornost dok su vam misli zauzete nečim drugim. Zatim nam Biblija stalno govori da se usredotočujemo: ”Promotrite apostola i Velikog svećenika naše vjere Isusa… Spominji se Isusa Krista.” (Hebrejima 3,1 i 2 Timoteju 2,8)

Ne dopustite da u vaš um ulazi bilo kakvo smeće

”Usmjerite misli na ono što je istinito, čestito i pravedno, na ono što je čisto, hvalevrijedno i kreposno.” (Filipljanima 4,8)

Trudite li se ozbiljno pobijediti kušnje, morate paziti na svoje misli i morate paziti na izloženost medijima. Najmudriji čovjek koji je ikad živio upozorio je: ”A povrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.” (Izreke 4,23) Nemojte dopustiti da u vaš um ulazi bilo kakvo smeće. Birajte. Pomnjivo birajte i o čemu razmišljate. Slijedite Pavlov primjer: ”Zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu” (2. Korinćanima 10,5)

Za to je potrebno doživotno vježbanje, ali s pomoću Svetog Duha možete ”reprogramirati” svoj način razmišljanja.

Autor: Rick Warren; preuzeto iz knjige ”Svrhovit život” (Stepress Zagreb)