Kako prepoznati idolopoklonstvo u vlastitom životu?

Idolopoklonstvo nije samo neposlušnost Bogu, to je poklanjanje svog srca nečemu drugom pored i osim Boga. Martin Luther je u knjizi Mali katekizam (1528) napisao da Deset Zapovijedi započinju sa zapovijedi protiv idolopoklonstva.

Zašto je ono sastavljeno tim redoslijedom? Luther govori da je to stoga što nikada ne kršimo druge zapovijedi bez kršenja te prve.

Općeniti razlog idolopoklonstva bi bio jer „smo svi slabi i grešni“. Onaj malo konkretniji je taj što osjećamo da moramo imati to „nešto drugo“ da bi bili sretni, nešto što je našem srcu važnije od samog Boga. Mi ne bi lagali da nam ljudska pohvala, odobravanje, ugled i moć, nisu u tom trenu važniji i vredniji od Božje milosti. Tajna promjene je prepoznati i razoružati glavne idole u vašem srcu. Židovski filozofi Halbertal i Margalit su rekli da idolopoklonstvo nije samo ritualno obožavanje već cijeli spektar vrijednosti, predmeta ili osoba koje su nam postale bogovi u našem životu.

Postoje tri načina kako identificirati bogove u našem životu koji su postali suparnici jednom jedinome Bogu.

Jedan način je da zavirimo u naša dnevna maštanja i razmišljanja. William Temple je jednom izjavio: “Vaša religija je ono što radite u samoći.“ Drugim riječima, pravi vladar vašeg srca je ono čemu vaše srce prirodno teži kada nema ničeg drugog što zahtjeva vašu pažnju. O čemu sanjarite tijekom dana? Što okupira vaš um kada nemate ništa drugo za razmišljati? Zamišljate li kakav će biti scenarij o napredovanju u vašoj karijeri? Ili o materijalnim dobrima kao što je vaša kuća iz snova? Ili odnos s određenom osobom? Pokoje kratko podsjećanje na vaš san nije idolopoklonstvo. Radije se pitajte čemu vaše misli bježe navikom i u čemu uživate fantazirati.

Drugi način jeste pogledati kako trošite svoj novac. Isus je rekao: „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“ (Matej 6,22). Vaš novac najlakše teče prema onome što je najveća ljubav vašeg srca. Jedno od obilježja idola je da trošite previše novca na to i da morate neprestano vježbati samokontrolu. Većina nas troši najviše novca na odjeću, našu djecu, statusne simbole kao što su auti i stanovi. To odaje što su idoli u našem životu.

Treći način kako prepoznati druge bogove najlakše mogu provjeriti vjernici. Možete ići redovito na službe gdje ste član crkve. Možete imati potpun uvid u istine i vjerovanja. Moguće je da se izrazito trudite slijediti i izvršavati što vam Bog govori. No, da bi procijenili koji je vaš pravi gospodar, upitajte se kako reagirate na neodgovorene molitve i uništene nade. Ako pitate za nešto i ne odbijete odgovor, prirodno je biti tužan i razočaran. Ali pređete preko toga jer život ne prestaje s tim događajem. No, ako molite i ne dobijete odgovor te postanete eksplozivno ljuti zbog toga ili u teškom razočarenju, onda ste pronašli krivog boga u sebi. Pogledajte vaše nekontrolirane emocije. Ako ste ljuti, upitajte se: „Radi li se ovdje o nečemu što mi je postalo previše važno da to moram imati po svaku cijenu? “ Isto se zapitajte i s osjećajima krivice, velikog straha ili očaja. „Da li sam tako uplašen jer je ugroženo nešto što mislim da mi je jako bitno? Da li sam previše strog prema sebi jer nisam uspio u nečemu što mi je važnije nego što bi trebalo biti? Da li osjećam da moram imati nešto jer ću se tako osjećati ispunjen i važan?“ Kada si postavite takva pitanja i na taj način čupate svoje emocije iz korijena, pronaći ćete krive bogove koji su prilijepljeni za njih.

Druge bogove ne možemo izbaciti iz srca samim pokajanjem i snagom volje da živimo drugačije. Isus nam mora postati draži od imaginacija, privlačniji vašem srcu od svjetovnih stvari. A to činimo provodeći vremena s Njim, radujući se Njemu, slaveći ga, poštivanjem onoga što je učinio za nas, odmarajući se u Njemu od svega što nas brine i tišti. Ako samo iščupate idole i ne zasadite Kristovu ljubav, idoli će se vratiti nazad. Vjernici koji znaju razliku između čistog izvršavanja propisa i istinskog usmjeravanja srca na Krista koji postaje naš mir i utočište, znaju da je to jedini način kako pronaći slobodu od krivih bogova koji nas kontroliraju.

NAJNOVIJE!