Kako pronaći mir usred teških okolnosti?

Nikome nije obećan lak život. Kako možemo pronaći mir usred teških okolnosti?

Život nije uvijek lak i neka su životna razdoblja daleko teža od drugih. A istina je i da ne možemo izbjeći povredu i bol koji dolaze s teškim okolnostima.

Možda ste u teškoj situaciji i pod pritiskom ste. Jedan od naših najvećih izazova je pronaći mir.

Kako pronaći mir usred teških okolnosti?

Usred teških situacija često trebamo donijeti ili čuti neku odluku. Dok čekate odluku, postaje previše lako ispuniti se strahom, očajem, frustracijom ili čak povrijeđenošću. Nepoznato je zastrašujuće. Ali … možete odabrati mir.

Odabrati mir znači povjeriti Bogu odluku koja se donosi, bez obzira u čijim je rukama. To može biti netko koga volite i kome vjerujete ili netko tko ima na umu sve osim vašeg najboljeg interesa. Nije važno tko donosi odluke. Bog je onaj kome možete vjerovati.

Pogledajte priču o Josipu. U ropstvo su ga prodala vlastita braća. Oni definitivno nisu bili od povjerenja, niti su imali dobre namjere. Tada su se Midjanci okrenuli i prodali ga jednom faraonovu službeniku. Nakon svega toga, završava u zatvoru! Cijelo ovo vrijeme Josip nije imao pravo glasa. Nije donosio odluke ni u jednoj od ovih situacija, a ipak su svi ishodi izravno utjecali na njegov život.

Dakle, kako pronaći mir kada odluka nije u tvojim rukama? Vjeruješ Bogu!

PROČITAJTE: Bog sve okreće na dobro: Ako u to sumnjate, Josipova priča će vam otvoriti oči

Na kraju Josipova dugog putovanja, izjavio je svojoj braći da je Bog njihovo zlo izveo na dobro.

Ako stvarno vjerujemo u Božju dobrotu i vjernost, tada možemo biti ispunjeni mirom. Možemo znati da će Bog to, bez obzira na tuđe namjere, upotrijebiti za dobro. Možda nećete odmah vidjeti da se to dobro ostvaruje, ali vjerujte da je Bog vjeran svojoj Riječi.

Odvojite laž od istine

Kad se suočavamo s kušnjama, često dopuštamo da nam misli odlutaju prema najgorem mogućem scenariju. Bavimo se svojim strahovima i pustimo ih da vladaju našim srcima. Psalmist nas upozorava:

Zla se kloni, a čini dobro, traži mir i za njim idi! (Psalam 34, 15)

Mi se zapravo moramo okrenuti od laži neprijatelja i uživati ​​u Božjoj istini. Moramo namjerno tražiti mir odvajanjem laži od istine. A istinu pronalazimo u Božjoj Riječi koja je prepuna divnih obećanja.

Budite zadovoljni bilo kakvim ishodom

Vaše sadašnje okolnosti mogu učiniti da se osjećate kao da ste u najmračnijoj dolini svog života. Ali ako doista znamo da je Bog pouzdan i vjeran u svemu, onda moramo vjerovati da je pouzdan i vjeran čak i u tim teškim okolnostima koje mijenjaju život.

Ovu istinu moramo živjeti bez obzira na ishod. Nije važno kako će se okolnosti riješiti. Još uvijek možete biti zadovoljni u Isusu. Zadovoljstvo i mir ne temelje se na vašim okolnostima ili ishodu određene situacije. Temelje se na spoznaji tko je Bog. Kad svoj um i srce usmjerimo na Njega, a ne na ishod, možemo pronaći mir čak i kada je ishod užasan.

Hoće li biti teško? Najvjerojatnije. Hoće li biti bolno? Možda. Ali Božje obećanje nije da će naši životi biti laki, već da će On biti s nama na svakom koraku. Uvijek se možemo osloniti na Njega.

Bog vidi vaše okolnosti – i bol koju podnosite. On vas nikada neće samo tako lako ostaviti. Zapravo, uvijek će biti s vama!

A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi. (1. Petrova 5, 10)