Kako pušenje utječe na rad srca? Svjetska zdravstvena organizacija objavila uznemirujući video

Svi znaju da pušenje najviše šteti plućima, no istraživanja ukazuju na to da je pušenje odgovorno za jednu od deset smrtonosnih srčanih bolesti. Ono ne “napada” samo vaša pluća, već izaziva ozbiljnije zdravstvene probleme.

U četvrtak je obilježen Svjetski dan borbe protiv pušenja i povodom toga, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila video na kojem je prikazano koliko pušenje cigareta šteti vašem srcu. Osim brojnih smrtonosnih srčanih bolesti koje uzrokuju cigarete, video ukazuje na to da njihovim korištenjem često dolazi i do srčanog i moždanog udara.

Kako bi se na najbolji način prikazale posljedice pušenja, u videu je u 30 sekundi prikazana transformacija srca pušača koji od “glatke” površine prelazi u naboranu i oštećenu.

> Znanstveno dokazano: Ovo je najbolji način da prestanete pušiti!

U usporedbi s onima koji nikada nisu pušili cigarete, pušači imaju dupli rizik od srčanog udara. Oštećenja srca koja nastaju konzumiranjem cigareta, sprječavaju ovaj organ da normalno funkcionira.

Najviše pogađa srčane arterije na kojima se skupljaju masti, čime postaju sužene i otežavaju dotok krvi s hranjivim sastojcima do srca. Pušenje također doprinosi stvaranju krvnog ugruška što smanjuje protok krvi.

Budući da je pušenje cigareta ovisnost, mnogim ljudima nije lako da ostave ovu ružnu naviku. Međutim, trebaju biti svjesni da će im organizam na tome biti zahvalan. Nema određenih savjeta kako prestati pušiti, jednostavno u tome trebate biti odlučni i ustrajni.

IZVOR:Klix.ba

NAJNOVIJE!