Kako razvod utječe na djecu? Ovo svi roditelji trebaju znati!

Kako razvod utječe na djecu? Činjenica je da su djeca svih dobi pogođena kada razvod podijeli obitelj, ali različite dobne skupine mogu reagirati na vrlo različite načine.

Mlađa djeca – od predškolske dobi do osnovnih razreda – mogu pokazivati ​​regresivno ponašanje: sisanje palca, mokrenje u krevet ili neuspjehe u školi i drugim aktivnostima. U nekim slučajevima mogu postati agresivni, dok se kod drugih čini da se isključe i izgube u vlastitom svijetu koji nalikuje sanjarenju.

Tinejdžeri i mladi odrasli često reagiraju na raspad obitelji grabeći za nekom vrstom kontrole nad njihovim osobnim životima. U nekim slučajevima to se pretvara u neku vrstu pretjeranog radoholizma – sveukupni napor da se dobiju čiste petice ili da se istaknu u sportu.

Kod drugih pojedinaca taj impuls poprima oblik rizičnog ponašanja, samoozljeđivanja, poremećaja prehrane i ovisnosti svake vrste, od droga preko pornografije do video i računalnih igrica.

Mnogo toga ovisi o roditeljima i ukupnom tonu njihovog odnosa. Naravno da je taj odnos trenutno naglašen, ali ako se stres kontrolira i izrazi na uljudan način s poštovanjem, to će se odraziti na reakciju djece na situaciju.

S druge strane, ako su mama i tata nestalni, neprijateljski raspoloženi, nasilni, verbalno uvredljivi ili pasivno agresivni, djeca će slijediti njihov primjer. Njihovo će ponašanje gotovo uvijek odražavati vaše.

Odrasli u teškom braku obično su zaokupljeni vlastitim emocionalnim potrebama i brigama, a to može stvoriti atmosferu svatko za sebe u kojoj se djeca bore za poziciju manipulirajući mamom i tatom ili igrajući jedno protiv drugoga, piše Focus on The Family.

Mnoga djeca se bore s osjećajem krivnje

Treba dodati da se mnoga djeca tijekom razvoda roditelja bore s osjećajem krivnje. Manja djeca mogu kriviti sebe za ono što se događa, a u tom slučaju je važno uvjeriti ih da vaše borbe kao para nemaju apsolutno nikakve veze s njima.

Tinejdžeri i mladi odrasli mogu zapravo osjetiti olakšanje jer svađa prestaje, a to zauzvrat može uzrokovati da se grizu zbog pozitivnog stajališta o lošoj stvari kao što je razvod.

Dobra je vijest da neka djeca, osobito ona starija, mogu proći kroz ovakvo iskustvo nakon što su naučila brojne vrijedne lekcije. Ponekad ih bol zbog razvoda tjera da s posebnom pažnjom preispitaju vlastite vrijednosti, prioritete i uvjerenja.

Što roditelji mogu učiniti da ublaže stanje kod djece nakon razvoda?

Dakle, što možete učiniti da ublažite bol i unesete privid reda u kaos? Prvo i najvažnije, trebali biste poticati svoju djecu da govore o tome kroz što prolaze. Ako se nerado otvore, možete im pomoći tako da napravite prvi korak.

Objasnite im razloge razvoda, ali se ograničite samo na onu količinu informacija koja im je potrebna i dovoljno su stari za to. Pomozite im da uvide da, iako se život dramatično mijenja za sve u obitelji, stvari neće uvijek biti tako loše kao što se oni sada osjećaju.

Dajte im nadu u budućnost, a u međuvremenu učinite sve što možete kako biste zadržali što više normalnosti i rutine u svojim životima.

Dok zajedno hodate ovim putem, oduprite se iskušenju da svoju djecu koristite kao emocionalno utočište u onim trenucima kada ste slabi i povrijeđeni. Konkretno, nemojte si dopustiti da iznesete pritužbe protiv svog supružnika.

Oni vam ne mogu biti utjeha i podrška – umjesto toga, morate se potruditi biti jaki za njih. Također ih treba poticati i pomoći im da pronađu druge zdrave odrasle mentore s kojima mogu biti iskreni o svojim osjećajima i razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju kod kuće.

Upozorite svoje učitelje, školske savjetnike, voditelje mladih ili pastora na situaciju. Privucite bilo koga drugog koga se sjetite tko bi mogao biti voljan ispuniti ovu ulogu u njihovim životima.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare