5 načina kako roditelji uništavaju život svog djeteta

Mnogi roditelji nesvjesno uništavaju život svog djeteta. Ovi stavovi i ponašanja često prođu neotkriveni jer su ukorijenjeni u kulturi oko nas. 

„Ti si zločest!“ „Ti jednostavno ne razumiješ!“

Jeste li se ikada zapitali radite li grozan posao kao roditelj? To smo vjerojatno svi pomislili u jednom trenutku. Biti roditelj je težak posao; često je to više umjetnost nego znanost. Ipak nepopularne odluke roditeljstva koje napravite najvjerojatnije pridonose zdravlju vašeg djeteta, a nisu na njihovu štetu.

No, postoji pet zamki roditeljstva u koje upadaju mnogi dobronamjerni moderni roditelji, a da to ni ne znaju. Ovi stavovi i ponašanja često prođu neotkriveni jer su ukorijenjeni u kulturi oko nas. Razmotrimo pet načina na koje mi kao roditelji možemo nesvjesno uništavati našu djecu:

Zabava kao najviši prioritet

Ne želimo da našoj djeci bude dosadno ili da vrište na javnim mjestima, pa im samo predamo elektronski uređaj kako bi se zabavili. Kako to postaje norma, dijete uči žudjeti za stalnom zabavom. Umjesto da imamo posebna Disneyland iskustva jednom u nekoliko godina, težimo stvoriti one čarobne trenutke svaki dan s posebnim izlascima, zabavnom hranom i vrhunskim zabavama za djecu.

Prestanite opsesivno organizirati zabavu u životu vašeg djeteta – to nije vaš glavni opis posla. Ako vaše dijete ne može naći nešto za napraviti bez vaše pomoći ili bez zaslona, onda su na pravom putu za nevolje.

Svatko je pobjednik.

Prije nekoliko godina kada je moj sin bio u košarkaškom kampu, njegova momčad je igrala protiv mnogo momčadi. Nakon pet minuta, isključili su semafor, tako da se ne bi čitalo 98:0 (ili nešto slično). Učinili smo hrđavu uslugu našoj djeci dajući svima „trofej za sudjelovanje“. Život ne funkcionira na ovaj način. Postoje pobjednici i gubitnici. Zamislite da ukinemo rezultate u profesionalnom sportu. Koji bi smisao igre bio?

Učite svoje dijete da ne pronalaze svoju vrijednost na tabli s rezultatima nego da on/ona uvijek teže dati najbolje od sebe. Motivirajuće je zaraditi trofej kroz znoj, trud i odlučnost. Demotivirajuće je zaraditi trofej samo zato jer su se pojavili.

Osjećaji su iznad svega

Glavno pitanje ovih dana je „Kako se osjećate u vezi toga?“ Umanjili smo snagu volje za učiniti pravu stvar čak iako naše dijete ne osjeća tako. Umjesto toga uzvisili smo osjećaje iznad svega na našu veliku štetu.

Vaše dijete možda ne osjeća da mu se radi domaći uradak ili dati baki zagrljaj kako je CNN pisao članak o tome. Međutim, ispravna stvar je napraviti domaći uradak i zagrliti baku. Vaše dijete se ne smije učiti ponašanju utemeljenom na osjećajima. Pitajte svoje dijete „Što ti misliš?“, a ne „Kako se osjećaš?“

Biblija i molitva su uglavnom odsutni iz svakodnevnog života

Promatra li vas vaše dijete dok čitate Bibliju ili molite tijekom dana? Ako oni vide dokaze o odanosti Bogu samo nedjeljom kroz dva sata dok ste u crkvi, to nije dovoljno. Ako želite proslijediti život vjere u Boga svojoj djeci, morate ga modelirati. Morate razgovarati o tome.

Možete moliti sa svojim djetetom o borbi u školi. Pročitajte Psalam za doručkom. Zapamtite stih tjedno zajedno kao obitelj. Pronađite osobu kojoj ćete služiti zajedno; možda možete pričuvati dijete samohranoj majci tako da ona može obaviti sama kupovinu. Neka vaša djeca stalno vide vašu vjeru u akciji.

Vaš brak je na zadnjem sjedalu.

Fokusirajte se prvo na vašu djecu, a zatim na vaš brak i povrijedit ćete vašu djecu. Kada vaša djeca trebaju nešto za svoju školu ili aktivnost, učinit ćete sve kako bi se to realiziralo. Ali ako vaš supružnik treba nešto, običavamo misliti „Pobrini se sam za to. Imam dovoljno posla ovdje.“ Ipak, nakon što je sve rečeno i učinjeno, vaša djeca će napustiti dom jednog dana i vjerojatno zasnovati svoju obitelj.

Vaš odnos sa supružnikom je najvažnija veza kojoj treba težiti. Najveći dar koji možete dati svojoj djeci je jak brak. On pruža sigurnost, ljubav, pripadnost, snagu i primjer koji treba slijediti u budućnosti.

S kojom od ovih poteškoća se možete poistovijetiti? Sve dok vaše dijete živi pod vašim krovom, još uvijek imate vremena za pozitivnu i vitalnu prilagodbu. Pročitali ste ovaj članak što kaže kako brinete o svojoj djeci i želite naučiti biti bolji roditelj. Budite uvjereni, dok tražite mudrost nećete uništiti djetetov život.

Autorica: Arlene Pellicane; Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!