Kako sačuvati nadu
Foto: Pixabay

Kako možemo sačuvati nadu kada sve izgleda beznadno? Oslonite se na Božju prisutnost, Božju providnost i Božju snagu!

U Rimljanima 5,3-5, Pavao kaže da se možemo radovati u našim nevoljama, budući da smo oni koji imaju nadu: „I ne samo to, nego se dičimo i nevoljama, znajući da nevolja rađa postojanost, a postojanost prokušanost, a prokušanost nadu. A nada ne postiđuje, jer je ljubav Božja izlivena u srcima našim po Duhu Svetome koji nam je dan“ (Rimljanima 5,3-5 VB).

Dakle, kako možemo imati nadu kada sve izgleda beznadno?

Oslonite se na Božju prisutnost

Radovanje u nevoljama ne znači slaviti kada primamo loše vijesti. No znači da možemo vjerovati da Bog radi na našem izbavljenju. Ova riječ „izbavljenje“ znači da Bog ne trati našu bol ili razočaranje. On ih koristi da nas oblikuje i izgradi u sliku Isusa, što je njegov najviši cilj.

Kada prolazimo kroz nevolju, često molimo i tražimo Boga intenzivnije nego inače. Moji najveći periodi rasta bili su onda kada sam došao do kraja svojih snaga i sve što mi je ostalo bio je Isus. Bog koristi našu patnju kako bi nas naučio da se oslanjamo na njegovu prisutnost.

VIDI OVO: Postoji nada za sve koji su odlutali od Boga!

U Psalmu 23,4, David piše da se ne boji jer je Bog s njim. Oslanja se na Božju prisutnost, što mu donosi snagu i utjehu. Sjetite se, da bi sjena nastala, prvo mora postojati svjetlo. Ne znam što je vaša „dolina smrtne sjene“, ali znam tko je Svjetlo koje hoda s vama u toj dolini.

U Psalmu 32,1, David otkriva da je jedan od razloga njegove radosti to što mu je oprošteno: „Blažen onaj kojemu je prijestup oprošten, kojemu je grijeh pokriven!“ Ne možemo odrediti Božju ljubav prema nama na temelju dobrih ili loših okolnosti. Određujemo Njegovu ljubav na temelju križa i onome što je učinio za nas.

Oslonite se na Božju providnost

U 2. Korinćanima 12,7, Pavao otkriva da pati zbog „trna u tijelu“. Bog se toliko brinuo da Pavao ne postane ponosan da je dopustio da mu se to događa kako ne bi postao umišljen.

U situacijama s kojima se suočavamo, Bog nam govori da nam je njegova milost dovoljna, pa čak i kad se osjećamo slabi, on nas čini jačima nego ikad prije. Njegova milost nije neka apstraktna ideja. Ona je realizirana u osobi Isusa Krista kroz snagu Duha Svetoga. Pakao koji prolazite može biti upravo okolnost koju Bog koristi kao bi vas odveo na potpuno novu razinu.

Oslonite se na Božju snagu

„Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima, da se nastani u meni sila Kristova“ (2 Kor 12,9b VB).

Što je vaša slabost? Možda je to vaš sin ili kćer s kojima nije ispalo baš onako kako ste očekivali. Ili situacija na poslu koja je otišla krivim putem. Ili zdravstvena dijagnoza koja vas je uplašila. Možda su to kao kod Pavla, uvrede, tegobe i progoni. Što god to bilo, Pavao kaže da će uživati u tim slabostima, jer kad smo slabi, snaga Kristova se nastanjuje u nama.

VIDI OVO: 4 biblijska stiha za nadu u beznadnim vremenima

Što je veći neprijatelj, veći je Isus u vama.

Možda čujete glasove koji vam govore da stanete, odustanete i dignete ruke od svega. Nemojte stati. Kad ste slabi, onda je On jak. Zapamtite, što je veći napad protiv vas, Krist je u vama veći, ali morate se osloniti na njegovu prisutnost, njegovu providnost i njegovu snagu.

Ovaj tjedan odvojite trenutak i napišite koje su vaše tegobe i s čime se borite, a onda taj papir stavite u omotnicu. S vanjske strane napišite: „Bog ovo ima pod kontrolom, i kroz to me mijenja.“

S Bogom možete imati nadu jer je On već od svega s čime ćete se u životu suočiti!

Autor: Derwin L. Gray; Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Christianitytoday.com