NaslovnicaZdravljeKako se pravi pomfrit iz McDonald'sa? Možda ga više nećete jesti!

Kako se pravi pomfrit iz McDonald’sa? Možda ga više nećete jesti!

Pomfrit iz McDonald’sa se pravi tako da se krumpir oguli i nareže na tanke štapiće, potopi u slatku vodu s octom i ostavi u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći.

Zatim se krumpir osuši i prži dva puta u ulju s biljnom mašću, jednom na nižoj a drugi put na višoj temperaturi. Na kraju se posoli i posluži. Ovaj postupak je sličan onome koji McDonald’s koristi u svojim tvornicama i restoranima.

Pomfrit iz McDonald’sa nam može biti vrlo ukusan, no nikako nije zdrav. Sadrži previše šećera, soli, masti i aditiva koji mogu naštetiti organizmu.

Također, pomfrit je pržen u ulju koje se više puta koristi i koje može sadržavati štetne tvari. Pomfrit iz McDonald’sa je zapravo umjetni proizvod koji nema mnogo veze s pravim krumpirom. Postoje mnogo bolji načini da se napravi domaći pomfrit koji je hrskav izvana a mekan iznutra, a da se ne koriste kemikalije i konzervansi.

Pomfrit iz McDonald’sa je primjer loše prehrane koja doprinosi pretilosti, dijabetesu i drugim bolestima. Zato bih ti savjetovao da izbjegavaš ovakvu vrstu hrane i da biraš zdravije opcije.

Kako pomfrit iz McDonald'sa utječe na naše zdravlje

Kako pomfrit iz McDonald’sa utječe na naše zdravlje?

Evo još nekih važnih informacija o sastojcima i utjecaju pomfrita iz McDonald’sa na zdravlje. Na primjer:

  • Pomfrit iz McDonald’sa sadrži 19 sastojaka i oko 600 kalorija po porciji, što je oko trećine preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu. Također ima oko 22 grama masti, od čega je 3 grama zasićenih masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.
  • Pomfrit iz McDonald’sa ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da brzo podiže razinu šećera u krvi i potiče lučenje inzulina. To može dovesti do naglih padova energije, gladi i žudnje za slatkom hranom. Visok GI također povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.
  • Pomfrit iz McDonald’sa sadrži trans masti koje nastaju hidrogenizacijom biljnog ulja. Trans masti su najštetnije vrste masti jer povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL) i smanjuju razinu dobrog kolesterola (HDL) u krvi. To može dovesti do začepljenja krvnih žila, srčanog udara i moždanog udara.
  • Pomfrit iz McDonald’sa sadrži akrilamid, kancerogenu tvar koja nastaje kada se škrobna hrana prži na visokim temperaturama. Akrilamid može oštetiti DNK stanica i uzrokovati mutacije koje mogu dovesti do raka. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), akrilamid je vjerojatni kancerogen za ljude.

Nadamo se kako smo vam pomogli kako se pravi pomfrit iz McDonald’sa i zašto ga treba izbjegavati. Za više informacija o ovome pogledajte video u privitku:

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare