NaslovnicaDuhovnost5 načina kako se približiti Bogu

5 načina kako se približiti Bogu

Udaljili ste se od Boga? Postoji pet načina koji će vam pomoći da Mu se približite!

1. Priznajte da ništa ne možete učiniti sami.

Jedan od prvih koraka k tome kako imati bolji odnos s Bogom jest priznavanje da Ga trebamo. Ironično zar ne? Stvarnost je da mi ne možemo sve sami. Stoga nakon što to priznamo ne samo da će to pokazati djelić poniznosti u našim životima već će to pokazati i Bogu da svoju vjeru polažete u Njegovu snagu i vodstvu, a ne u svoju. Kao što piše u Ivanu 3, 30: „On se mora povećavati, a ja se moram umanjivati“.

2. Izađite iz odnosa koji su štetni za vas.

Vjerujem da je jedna od najvećih ”blokada” za pronalazak dubljeg odnosa s Bogom štetan odnos. Bez obzira bio taj odnos s nekime iz vaše obitelji, prijateljem, suradnikom, izlazak iz takvog odnosa ili barem udaljavanje na sigurnu udaljenost će vam pružiti potreban prostor i energiju koja vam je potrebna kako biste bili u boljem odnosu s Bogom.

Sami sebe trebate učiniti prioritetom u vezi vašeg duhovnog života. Iako može zvučati da je ovo teško za postići, ne biste vjerovali kakvu slobodu i oslobođenje ćete pronaći nakon što se uspijete usredotočiti samo na vaš odnos s Bogom bez da vam nekakav otrovan odnos stoji na tom putu.

3. Uključite se u lokalnu crkvu ili kućnu grupu.

Nećete vjerovati koliko ćete dobiti toga dobroga od malene grupe ljudi koji će vam biti podrška i koji će vam pomagati u vašem putu s Bogom. Time što ćete postati član lokalne crkve ili malene zajednice će vas održati odgovornima, dati vam mudrost kada vam zatreba i biti će tu za vas u trenucima potrebe.

Isusova Crkva uvijek treba biti sastavni dio društva, stoga vas ohrabrujem da postanete dio zajednice kojoj će biti jednako stalo do vašeg odnosa s Bogom kao što je i vama. Crkva iz Djela Apostolskih 2 je prekrasan prikaz ovoga na djelu; prikaz zajednice koja je okupljena oko Isusovog evanđelja.

4. Čitajte svoju Bibliju.

Ako želite upoznati Boga iz Biblije, tada biste vjerojatno trebali početi čitati svoju Bibliju. Ne kažem da trebate upamtiti cijelu knjigu, ali trebali biste je čitati barem jednom dnevno i tako hraniti svoje srce i dušu Božjom mudrosti i vodstvom.

Bez obzira na to čitate li ju otpočetka ili radite svakodnevna proučavanja, čitanje Biblije će vam pomoći da izgradite temelje svoje vjere u Boga. Zapisujte bilješke kojima ćete se vraćati i uvijek budite transparentni kada želite prikazati ono što ste naučili. Bog će vam govoriti na načine koji ne samo da će vas promijeniti iznutra prema van već će vam i bolje pokazati to tko ste vi kao osoba. Ako želite da vam Bog govori, počnite čitati ono što je Bog već izrekao.

5. Neka molitva bude vaš prioritet.

Molitva je ključ. Unatoč tomu što se na molitve ponekad može gledati kao na nešto čudno ili neobično, one to nisu. Gledajte na molitve kao na razgovor između vas i Boga. Vi tako jednostavno razgovarate s Njime. Ne trebate upaliti svijeće ili mirise, niti trebate nositi crne halje. Samo se opustite, pronađite si mirno mjesto i započnite razgovor s Bogom jer će to pomoći da izgradite odnos s Njime.

Martin Luther je jednom izjavio: „Biti kršćanin bez molitve je jednako moguće kao biti živ, a da ne dišete“. Ovaj citat sadrži snažnu istinu i ja želim da počnete gledati na molitvu kao na način da ostanete povezani s Bogom. Svaki snažan i značajan odnos u sebi ima odličnu komunikaciju.

Podijelite ovo s nekime kome će ovo pomoći.

Autor: Jarrid Wilson; Prijevod: Ivan H.