Kako se suprotstaviti silama zla

Kako se suprotstaviti silama zla? Slijedimo Kristov primjer koji je zapovjedio: ”U Isusovo ime, idi od mene, Sotone, jer je pisano…” Upotrijebi ovaj iskaz, glasno ako si sam, te ne osnovu izrečenog obećanja Pisma, zapovjedi Sotoni da odstupi.

Sjeti se da jednostavno citiranje biblijskog stiha neće natjerati demonske sile da ustuknu, ali sila Božje riječi je neograničena ako sebe staviš pod njen autoritet.

Učenici nisu mogli istjerati demona zbog nevjere i ponosa. Bili su nedjelotvorni jer njihov život više nije bio pod Božjim autoritetom (Mt 17,15-20).

Da budemo specifični. Recimo da ti je navika da previše jedeš. Potrošio su svu hranu koja je tvom tijelu stvarno potrebna, ali u hladnjaku ima toga još. Znaš da tvoje tijelo pripada Bogu, ali se u tvom umu neprekidno javlja misao na hranu. Učio si napamet stihove Svetog pisma, predao svoju borbu u potpunosti Bogu i izradio jednostavan program dijete. Ali jednostavno voliš jesti bez obzira je li tvome tijelu hrana potrebna ili nije. Zatvoriš vrata hladnjaka, djelomično zadovoljan svojom  pobjedom. Ali, ubrzo ćeš mu se vratiti.

Ima li tvoja borba neke veze sa silama tame?

Bi li tvoja borba mogla imati neke veze s demonskim silama? Sto posto! Prvi grijeh je učinjen kada je Eva pojela ono što nije trebala. Sotona se nadovezao na opravdanu želju za hranom, te je zabranjeno voće učinio poželjnim, a Eva dvadeset i prvog stoljeća nije mogla zatvoriti vrata hladnjaka. Hrana je izgledala i mirisala tako dobro.

VIDI OVO: Biblijski stihovi za pomoć kada me Sotona i sile zla napadaju

Sjediš na trosjedu i čitaš neki časopis. Slike predivno pripremljene hrane te potiču da misliš kako si gladan. Pomisao na hranu je nadmoćna. Upravo sada je tvom um bojno polje. Sotona je izgradio svoje uporište (2 Kor 10,4-5). Tvoja volja mora dovesti tvoje misli pod kontrolu. Moraš ih prepoznati za ono što jesu, pa da kažeš: ”Sotono, u Isusovo ime, zapovijedam ti da me ostaviš, jer pisano je: ”Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.” (2 Tim 1,7). Inzistiraj na ovom obećanju u Isusovo ime. Ako to učiniš, Sotona će pobjeći od tebe (Jak 4,7).

Sotona želi uporište u tvojoj volji

Istu strategiju moraš koristiti da se odupreš seksualnom iskušenju. Sotona uvijek želi uporište u tvojoj volji. Najprije je zadovoljan samo sa sićušnom kontrolom; vrijeme radi za njega. Ako mu daš mali prst, postupno će zadobiti cijelu ruku. Prije ili kasnije postat ćeš njegov rob – a to je ono što on želi.

Kada mu se odupreš, doživjet ćeš oslobođenje, vjerojatno ne za dugo. Sotona i njegovi podanici ne odustaju lako. Krista je suočio tri puta jedno za drugim. Ako te Sotona napada deset puta, odupri mu se deset puta, ali nemoj odustati. Ti imaš autoritet nad svakim prijedlogom Zloga.

Autor: Erwin W. Lutzer; iz knjige ”Kako reći NE tvrdoglavoj navici čak kada biste radije rekli DA”