6 načina kako slaviti Boga usred oluja života

Lako je slaviti Boga kada je On blagoslov u našim životima, kada stvari idu kako treba, kada je sve dobro. No izgleda da je drugačija priča kada dođu problemi i kada nas pogode oluje života.

Bez obzira na to je li vaša oluja dijagnoza koja je potvrdila vaše strahove, duhovna pobuna nekoga koga volite, tjelesni ili financijski problemi iz kojih ne vidite izlaz ili nešto treće za što niste očekivali da će se dogoditi, Bog je i dalje u kontroli.

Biblija nam govori da je Bog dobar i da se ne može ponašati suprotno onome što jest. To znači da možemo rasti i cvjetati usred oluje, ako odaberemo štovati Boga dok prolazimo kroz nju.

Evo šest načina kako možemo slaviti Boga, čak i usred oluja.

1. Usredotočite se na ono tko Bog jest, ne na ono što On radi ili ne radi.

Kada se usredotočimo na činjenice tko Bog jest, tada slijedi štovanje. Bog je suosjećajan, vjeran, dobar i pravedan. (Psalam 25, 6-8) U Bogu nema nikakve zlobe. (Psalam 92, 15) Bog je nježan prema onima koje voli. (Psalam 18, 35; Matej 11, 29) Primijetite kako ta obilježja Boga nemaju ništa zajedničkog s našim okolnostima. To znači da, bez obzira na ono što mislimo da Bog radi ili ne radi, možemo Mu vjerovati. Bog je vrijedan štovanja.

Naši strahovi i osjećaji mogu zamagliti činjenice o onome tko je Bog, no trebamo se usredotočiti na činjenice, a ne na naše osjećaje. Trebamo se usredotočiti na činjenice o onome što nam Biblija kaže da nas nikada neće napustiti niti zaboraviti, (Hebrejima 13, 5) da su Njegove milosti nove svakoga jutra. (Tužaljke 3, 22-23) Kada odaberemo usmjeriti pogled na ono što Bog jest, manje nas prožimaju pitanja o tome hoće li Bog ispuniti naša očekivanja ili ne. Kada znamo da Mu se može vjerovati, što je još jedna činjenica iz Biblije, možemo reći poput Joba: „On me ubit` može: nade druge nemam već da pred njim svoje držanje opravdam.“ (Job 13, 15) Možda mi možemo parafrazirati ovako: „Iako prolazim kroz oluju i dalje ću Ga slaviti.“

2. Slavite Ga zbog pružene prilike, zbog koje možemo postati više poput Njegovog Sina.

Iz poslanice Rimljanima 8, 28 znamo sljedeće: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.“ Volimo citirati ovaj stih, vjerujući da je Božje obećanje da će sve na završetku biti dobro. No, ”dobro”, koje Bog može izvesti iz ”svih stvari”, čak i iz naših patnji, prekrasno je objašnjeno u idućem stihu: „Jer koje naprijed poznade, one i predodredi, da budu jednaki obličju Sina njegova, da on bude prvorođeni među mnogom braćom.“ (29. stih) Evo ga! Bog dopušta da izdržavamo patnje, kako bi nas mogao, kroz naše predanje i štovanje, oblikovati na savršenu sliku svoga Sina.

Bog želi naše vječno dobro više od našeg zemaljskog, privremenog dobra. Naše vječno dobro je sve ono što nas učini da budemo više poput Krista. Ne želimo biti više poput Krista kroz ”med i mlijeko”. Upoznajemo Ga kada, poput psalmista Davida činimo sljedeće: „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.“ (Psalam 23, 4) Postajemo više poput Krista kada se odričemo samih sebe, kada svakodnevno uzimamo vlastite križeve, križ je simbol patnje i kada Ga slijedimo. (Luka 9, 23) Ako se pronađete u oluji, slavite Ga kao Jedinoga koji može umiriti oluju, no također i Jedinoga koji može učiniti da budete više poput Njegovog Sina.

VIDI OVO: Isus smiruje oluje: 4 načina kako to čini u našim životima

3. Svakodnevno pjevajte Bogu.

Ovo je teško kada prolazimo kroz bolne situacije, duhovno i emocionalno. No Biblija nas potiče: „U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.“ (1. Solunjanima 5, 18) Drugi način kako se to može reći jest ”u svakoj situaciji slavite”.

Svatko može slaviti Boga kada je u životu dobro, no potrebno je istinsko predanje i čisto štovanje, kako bismo mogli pjevati Bogu kada smo u patnji, za slavljenje Boga kada smo u boli ili kada se osjećamo opterećeno. Možemo štovati Boga čak i usred oluja kada to odaberemo; uvijek Mu možemo pjevati.

4. Proglašavajte Božju dobrotu drugima.

Postoji nešto u vezi izgovaranja Božje dobrote, što nam ostaje zacementirano u srcima i umovima. Čak i kada to nužno ne vidimo odmah u našim okolnostima, govorite drugima o tome kako Bog pazi na vas, kako vas vodi, brine se o vama i kako umiruje vaša srca. Dok izgovarate o Njegovoj ljubavi i vjernosti drugima, to slavljenje će vas dovesti u Njegovu prisutnosti, na mjesto gdje je ”punina radosti”. (Psalam 16, 11)

Svjedočite o Njegovoj dobroti kroz rukom napisana pisma ili e-poruke koje ćete poslati svojim prijateljima i članovima obitelji, kao i kroz vaše objave na društvenim medijima. No nemojte pisati predugačke objave, koje govore o vašim iskušenjima, koje svaki puta završavaju s izrazom ”Bog je dobar”. Govorite više o Božjoj dobroti nego o vašim problemima. Dok to budete činili, tako ćete pokazivati drugima, vjernicima i nevjernicima, da štujete Boga zbog onoga tko Bog jest, a ne zbog onoga što jest ili što nije učinio za vas.

5. Očekujte nove blagoslove svakoga jutra.

U Tužaljkama 3, prorok Jeremija u prvih 20 stihova piše o svojim jadima. Nakon toga se prisjeća onoga zbog čega je nastavio štovati i čeka na izbavljenje od Boga:

„Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika! “Jahve je dio moj”, veli mi duša, “i zato se u nj pouzdajem. Dobar je Jahve onom koji se u nj pouzdaje, duši koja ga traži.“ (Tužaljke 3, 22-25)

Biblija obećava da Božja milosrđa nikada neće presušiti; da su ona nova svakoga jutra. Čekajte ih. Očekujte ih. Slavite Boga, bez obzira na tome vidite li ih ili ne. Je li Sunce izašlo? Pjevaju li ptice? Nastavlja li kisik ići kroz vaša pluća? Nastavlja li vaše srce kucati? Postoji uvijek nešto na čemu možemo biti zahvalni i stoga postoje brojni razlozi za štovanje Boga. Dok Ga štujemo i dok očekujemo osvježenje naših srca, pronaći ćemo sve što nam je potrebno. Jeremija 29, 13 nam obećava: „Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.“

6. Slavite Ga zbog ”tajnog blaga”, koje pronalazimo u boljem poznavanju Boga.

Job, koji je izdržao najveću oluju koju je netko izdržao, osim onoga što je naš Spasitelj prošao na križu, izašao je iz svog intenzivnog iskustva patnje s daleko dubljim i intimnijim poznavanjem Božje suverenosti. Njegovo svjedočanstvo, prije nego što je Bog obnovio njegovo zdravlje i ono što je izgubio, glasilo je: „Ja znadem, moć je tvoja bezgranična: što god naumiš, to izvesti možeš.“ (Job 42, 2) No, istinsko blago Jobove patnje nije bilo u obnovi i umnažanju svega onoga što je imao prije, nego intimno poznavanje Boga koje je dobio, čemu svjedoče njegove riječi u 5. stihu: „Po čuvenju tek poznavah te dosad, ali sada te oči moje vidješe.“ (Job 42, 5)

Job je čuo o Bogu od svojih predaka. U Jobovo vrijeme nije postojalo zapisanih dokaza o Bogu. No nakon njegovih patnji, Job je upoznao Boga na intiman način i na određeni način ga je ”vidio”. To je nešto što se rijetko kada događa, osim ako ne hodamo s Bogom, dok prolazimo kroz tamu naših oluja. Možda jest to intimno znanje o Bogu tajno blago, o kojem je Bog govorio kada je rekao proroku Izaiji sljedeće: „Dajem ti tajna blaga i skrivena bogatstva, da bi spoznao da sam ja Jahve koji te zovem po imenu, Bog Izraelov.“ (Izaija 45, 3) Slavite i štujte Ga, usred vaših oluja, zbog blaga privilegije poznavanja Boga na intiman način, kako Ga vrlo malo ljudi poznaje.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com