Kako u patnji ostati vjeran Bogu?

„Ne brini, prijatelju moj“, rekao mi je. „Ako Bog učini ono o čemu smo razgovarali, vjerujem da će iz toga donijeti nešto predivno.“

Ne brini. Ironija nije mogla biti vidljivija. On je bio taj, a ne ja, koji se uputio kući u neprijateljsku zemlju. Upravo je on, ne ja, već primio prijetnje smrću od bivših muslimanskih prijatelja koji su ga tamo čekali. I upravo je on, ne ja, gledao kako da utješi druge u satima prije odlaska.

Ako Bog učini ono o čemu smo razgovarali – na to se sve svodilo. Nakon četrdeset minuta, dijelio je priču za pričom o tome što su njegove vlasti, prijatelji i obitelj učinili onima koji su bili optuženi da slijede Isusa. Neke su odveli na „ispitivanje“ i nikad ih više nisu vidjeli. Neki su bili javno pogubljeni za primjer kako bi odvratili druge, poput mog prijatelja, da ne zazovu Isusa Krista. Izopćenje iz obitelji činilo se kao najmilosrdniji potencijalni ishod.

Išao je kući da im kaže o svom Gospodinu. Možda je išao u svoju smrt. Zajedno smo proučavali tekstove poput 1. Petrove i Rimljanima 8 pripremajući se za trpljenje. Molili smo, a onda je otišao, uvjeren da ga Bog može zaštititi od svih zala ako to želi, ali se pouzdavao i kada ga Bog ne bi zaštitio, Bog će učiniti nešto bolje kroz to.

Bog mogućnosti

Bez obzira na ekstremnost, Bog nas može izbaviti iz bilo koje nevolje s kojom se suočavamo.

Može nas izbaviti od ugnjetavanja. Može sačuvati svoje ljude od progona. Isus nas uči da molimo: „Izbavi nas od zla“, jer Bog može. No, naravno, sve je to lako reći kad ne patimo ili nam se ne prijeti. „Bog je suveren nad mojim rakom“ teško je izgovoriti. Još teže: „Bog je suveren nad rakom moje supruge.“ A još teže: „Bog kontrolira kroničnu bolest moje kćeri.“ U takvim razdobljima može biti teško vidjeti slavnu istinu Božje suverenosti.

Ali pitanje na koje svi moramo odgovoriti u ovom kratkom trenutku vječnosti glasi: Ako Bog ne učini ono što znamo da može – izliječi, otkupi, obnovi – hoćemo li se i dalje pouzdati u njega? Ako odbije odgovoriti na naše molitve na način koji očekujemo, hoćemo li ga voljeti, slušati i ustrajati u vjeri do kraja?

Hoćemo li, nakon što mu se molimo za naše najdublje boli i modrice, nakon što prebacimo na njega terete toliko teške da nam svakodnevno prijete slamanjem naše volje da nastavimo – hoćemo li, nakon što smo osjetili tugu toliko paralizirajuću da nam je teško čak i plakati – hoćemo li se, zajedno s mojim prijateljem, i trojicom mladih židovskih momaka suočiti s vatrenom peći i hrabro reći: „Ali ako to ne učini…“?

Ali ako to ne učini…

Odbijajući se pokloniti – unatoč tome hoće li ih spaliti žive – stajali su pred babilonskim kraljem i njegovim masivnim zlatnim kipom. Nabukodonozor je smatrao da je bog. Tražio je njihovo štovanje. No trojica mladih momaka klanjali su se jedino istinskom Bogu, stoga su izjavili Nabukodonozoru:

Na ovo ti mi ne trebamo dati odgovor. Ako je tako, Bog naš kojemu mi služimo može nas izbaviti iz peći ognjene užarene; i od ruke tvoje, kralju, on će nas izbaviti. Ako li ne, neka ti bude znano, kralju, da mi tvojim bogovima nećemo služiti i zlatnom se kipu što si ga podigao nećemo pokloniti“ (Daniel 3,16-18).

Drugi su ih Izraelci okružili. Stajali su sami i ispovijedali vjeru koja je dostupna i nama danas: „Moj Bog će me izbaviti – ali ako to ne učini, i dalje ću mu vjerovati. Gospodin je dovoljno jak da me spasi ako želi. Ali ako to ne učini, neću se predati grijehu. Moj Bog me može izliječiti ako odluči da je to najbolje. Ali ako ne, neću odustati od ispovijedanja vjere. Moj Bog može poništiti ovu nemoć ako samo izgovori riječ. Ali ako to ne učini, pouzdat ću se u Boga koji će me podići od mrtvih.“

Možemo se pridružiti vjernima i reći: „Uzmi mog Izaka, uzmi moju obitelj i sluge, uzmi moje zdravlje i svejedno ću pjevati: „Dobro je s mojom dušom.“ I objavljivati: „Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu.“ Ili: „Smatram naime da patnje sadašnjega vremena nisu vrijedne usporedbe sa slavom koja se ima objaviti u [meni].“ Zato ću odlučiti: „Zato se bojat’ nećemo ako se i zemlja pomakne, ako se i gore u srce morsko sruče.“

Neću bježati. Neću se sakriti. Hvalit ću se svojim slabostima. Reći ću svojim podrugljivcima: „Da me i ubije, pouzdat ću se u njega.“ Jasno ću izjaviti: „Ali ja znam: moj otkupitelj živi.“

I molit ću, oh da, molit ću: „Gospodine, izbavi me od zla.“ Molit ću: „Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova.“ Molit ću: „U tebe se uzdam, Bože moj: ne daj da se postidim, ne daj da se vesele nada mnom neprijatelji moji!“ Također ću moliti: „Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!“

I kada očajavam za sam život, molim svog Spasitelja: „Nasiti me izjutra milosrđem svojim.“ A kad sam pod kušnjom sumnje, molit ću: „Vjerujem, Gospodine! Pomozi mojoj nevjeri!“ A ako me moj neprijatelj nadvlada u ovom životu, i podlegnem stijenama, koje me šalju ka vječnoj Stijeni, molit ću: „Gospodine Isuse, imaj milosti nad njima.“ I „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“

Stojeći u plamenu

Osjećate li se kao da klizite lagano prema peći? Osjećate li se kao da već stojite u plamenu koji gori sedam puta jače nego inače (Daniel 3,19)? Osjećate li se kao da jednostavno ne možete nastaviti? Vidite li tu četvrtu osobu koja stoji u plamenu s vama (Daniel 3,25)?

Vidite li ga da suosjeća s vama? Vidite li kako pati zbog vas? Dok sve ostalo propada, je li vam dovoljan? Vjerujete li u njegovo obećanje da uskoro više nećete trpjeti? Vidite li ga pokraj vas? Poznajete li dubine njegove ljubavi za vas? Znate li da vas jača čak i u ovoj situaciji, čak i sada? Drže li vas njegove ruke s ožiljcima dok vam šapuće o slavi koja dolazi?

Ili vam je zavodnik ukrao hrabrost? Je li posijao sumnju u vašem srcu? Jeste li na rubu umiranja – ne zbog plamena koji dotiče vaše tijelo, već zato što je počeo pržiti vašu vjeru? Je li odložena nada razboljela vaše srce?

Nemojte se umoriti čineći dobro. Nemojte odustati u borbi za vjeru. Mislite na njega koji je podnio takvo neprijateljstvo protiv sebe kako se ne biste umorili. Možda vas nećete izbaviti iz ove peći, ali ćete ustati na mjestu gdje nema agonije. U milosti koju Bog daje, stojte i recite: „Moj me Bog može izbaviti iz ove noćne more ako želi. Ali ako to ne učini, blagoslovit ću njegovo sveto ime i probuditi se gledajući njegovo lice u slavi.“

Prijevod: Vesna L.; Izvor: Desiringgod.org

NAJNOVIJE!