Kamo je nestala gripa ove godine?

Kamo je nestala gripa ove godine? Ovih dana se često čuje to pitanje. Kako je moguće da gotovo nitko nije obolio od virusa gripe? 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je aktivnost gripe na sjevernoj hemisferi na ‘međusezonskoj razini’, odnosno da je niska kao da smo usred ljeta.

U Sjedinjenim Državama je postotak posjeta liječniku zbog bolesti sličnih gripi pao na 1,6 posto; sezonska epidemija se proglašava kad taj postotak bude veći od 2,5. Od kraja rujna američki klinički laboratoriji prikupili su 925 pozitivnih uzoraka; godinu ranije bilo ih je 63.975, piše Science Mag.

Zasad su to dobre vijesti. U strahu od najezde gripe na vrhu pandemije, mnoge su europske zemlje pojačale jesenske kampanje imunizacije, kaže Cornelia Adlhoch, epidemiologinja Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Rekordna raspodjela cjepiva protiv gripe

U SAD-u su centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili o rekordnoj raspodjeli cjepiva protiv gripe; procijepljenost odraslih porasla je s 42 na 53 posto u godinu dana.

Stručnjaci su uvjereni kako su za mirnu sezonu gripe zaslužne mjere, a ne cjepiva. Nošenje maski, održavanje razmaka i ograničavanje kretanja nisu dopustili virusu da se razmaše.

Baš kao i na južnoj hemisferi početkom prošle godine, mjere donesene kako bi se suzbila pandemija Covida-19 dovele su do i manje zaraznih sezonskih virusa – uključujući gripu i respiratorni sincicijski virus (RSV). Riječ je o infekcijama dišnog sustava koje mogu izazvati bronhiolitis i upalu pluća.

Virolozi poput Trevora Bedforda sa Sveučilišta Washington u Seattleu kažu da je identifikacija sojeva gripe velik izazov. Od jeseni do danas prikupljeno je samo 127 sekvenci; lani ih je u isto vrijeme prikupljeno čak 12.218.

VIDI OVO: Gripa ili prehlada – kako uočiti razliku?

Sjedeća sezona gripe bi mogla biti opasnija

Zbog svega toga mogao bi nastradati prirodni imunitet na gripu. Manje infekcija jedne sezone može dovesti do veće osjetljivosti populacije na virus koji se pojavi sljedeće sezone.

Rachel Baker, epidemiologinja s Princetona, nedavno je simulirala buduće epidemije gripe i RSV-a u više od 300 američkih i meksičkih okruga, pretpostavljajući smanjenje prijenosa tih virusa za 20 posto ove godine. Pokazalo se da bi zato sljedeće sezone epidemija gripe mogla biti dvostruko veća nego tipičnih godina.

Veća osjetljivost mogla bi dovesti i do izbijanja zaraze izvan sezone, kaže Baker. Ona sumnja da se to već događa u Australiji, piše Tportal.hr.