amen na kraju molitve
Foto: Pixabay

Idemo prvo otkriti što “Amen” doista znači. To je hebrejska riječ koja dolazi od hebrejskog korijena “AMN” što znači stabilnost i “neka bude tako; slažem se”. Stoga, kada kažemo “Amen” na kraju naših molitvi, mi u stvari tražimo od Boga: “Neka bude tako kako smo molili.”

Nalazimo primjere korištenja riječi “Amen” i u Starom i u Novom zavjetu. Mnogi starozavjetni stihovi povezuju riječ “Amen” sa slavljenjem. Rečenica: “Sav narod neka kaže: ‘Amen! Aleluja “koja se nalazi u 1. Ljetopisa 16,36 je primjer povezanosti riječi “Amen” sa slavljenjem.

Dvostruki “Amen” (Amen i Amen) u slavu Bogu se nalazi u Psalmima 41,13, 72,19 i 89,52. Ovdje izgleda kao da se jedna osoba moli ili slavi Boga, a druge odgovaraju sa “Amen”.

Novozavjetni pisci također koriste “Amen”, neki na kraju svojih poslanica dok ih drugi povezuju sa slavljenjem i uzvisivanjem Boga, a odnose se na drugi dolazak ili kraj vremena (Otkrivenje 22,20-21).

Primijetit ćete ovdje da osoba koja piše ili slavi Boga i govori “Amen” je jedna te ista osoba. Stoga, bilo da se molimo s drugima, ili sami izgovaramo “Amen” na kraju, to govori Bogu da smo izrekli ono što smo zaista mislili. Ono pokazuje da vjerujemo da je Bog čuo našu molitvu te će odgovoriti na svoj savršeni način.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivana R.