Kažnjava li Bog one koji su Mu neposlušni?

Kažnjava li Bog Svoju neposlušnu djecu? On disciplinira Svoju djecu, a mnoge nas lekcije uči upravo kroz patnju.

Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli“ (Hebrejima 12,6).

Fraza „odgajati stegom“ je često krivo shvaćena jer se čini da podrazumijeva kaznu. To zapravo nije slučaj. Ona pripada potpuno drugačijoj kategoriji. Zapravo znači trenirati ili učiti dijete. Naša riječ za to bi bila disciplina. Drugim riječima, Bog ne želi nediscipliniranu djecu. On disciplinira Svoju djecu, a mnoge nas lekcije uči upravo kroz patnju.

Zbog toga govorimo o disciplini. Sudac kažnjava; Otac odgaja stegom. Kažnjavanje se događa kada kršimo Očeva pravila. Bog se tako odnosi prema svojoj djeci. No kada odgaja stegom, On to čini u ljubavi. To nije isto kao i kažnjavanje. No, to ne znači da stega ne boli i da nije teška.

PROČITAJTE: Kažnjava li nas Bog kada sagriješimo?

To je slično kao priča o ocu koji je odveo sina u drvarnicu kako bi ga disciplinirao. Prije nego ga je udario sjeo je i počeo plakati. Pogledao je u dijete i rekao: „Sine, mene ovo boli više nego tebe“. Na to mu je sin odgovorio: „Da, oče, ali ne boli na istom mjestu.“

Uvjeren sam da naš nebeski Otac nije strog jer uživa u tome da nas kažnjava, nego to radi za naše dobro. Zbog toga nam Pismo ne pokazuje, kao Božjoj djeci, kako da izbjegnemo patnju nego kako da ju podnesemo. To je najvažnija stvar. Postoji svrha i cilj koji se mora postići kada je riječ o odgajanju stegom ili discipliniranju koje Gospodin vrši nad svojom djecom.

Autor: Dr. J. Vernon McGee; Prijevod: Ida U.; Izvor: Jesus.org

NAJNOVIJE!