”Kažnjavaj sina svojega dok ima nade”: Što znači ova biblijska izreka?

“Kažnjavaj sina svojega dok ima nade, al’ nek ne teži duša tvoja da ga ubije.” (Izreke 19,18)

Živimo u društvu u kojem se mnogo dopušta. Ljudi posebno u području odgajanja djece radije slušaju savjet psihologa i sociologa, nego učenje Božje riječi.

Mnogi odrasli koje su njihovi roditelji odgajali primjenjujući disciplinu, odlučuju sada dopustiti svojoj djeci slobodu i mogućnost izražavanja samih sebe. Kakvi su rezultati?

Takva djeca odrastaju s dubokim osjećajem nesigurnosti. Ne mogu se uklopiti u društvo. Teško im je nositi se s problemima i poteškoćama te traže opuštanje u opijatima i alkoholu. Nekoliko godina discipline bilo bi im učinilo ostatak života mnogo lakšim.

Ne iznenađuje da žive nediscipliniranim životom. Njihov osobni izgled, mjesto gdje žive, osobne navike, sve odaje njihov bezobziran i buntovan način razmišljanja.

VIDI OVO: Što Biblija kaže o kažnjavanju djece?

Zadovoljava ih osrednjost i sve što je manje od toga. Nedostaje im poriv da se istaknu u sportu, glazbi, umjetnosti, poslu i drugim područjima života.

”Kažnjavaj sina svojega dok ima nade…”

Takva se djeca otuđuju od roditelja. Njihovi su roditelji mislili da će zadobiti neprolaznu ljubav svoje djece tako što će se sustegnuti od kažnjavanja. Umjesto toga, zaradili su mržnju svojega potomstva.

Njihova pobuna protiv roditeljskog autoriteta proteže se na druga životna područja: na školu, zaposlenje i odnos prema vlastima. Da je njihovim roditeljima pošlo za rukom slomiti im volju u ranom razdoblju života, ovoj bi djeci bilo mnogo lakše prihvatiti podložnost u drugim normalnim područjima života.

Buntovnost se širi na moralne standarde istaknute u Pismu. Mladi buntovnici izvrću podsmijehu božanske zapovijedi koje se odnose na čistoću te se prepuštaju raspuštenom i bezobzirnom življenju. Pokazuju duboki prezir prema svemu što je dobro, a vole sve što je neprirodno, opsceno i odvratno.

VIDI OVO: Najučinkovitiji način za discipliniranje djeteta

I konačno, roditelji koji ne slome djetetovu volju kroz disciplinu, čine postizanje spasenja za to dijete težim. Obraćenje uključuje slamanje volje u njenoj pobuni protiv Božje vladavine.

Stoga je Susannah Wesley rekla: “Roditelj koji se trudi savladati svojevoljnost vlastitoga djeteta surađuje s Bogom u obnavljanju i spašavanju duše. Roditelj koji joj udovoljava, čini đavolji posao, čini vjeru neprovedivom, spasenje nedostižnim te čini sve da upropasti svoje dijete, dušu i tijelo, zauvijek.”

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!