Knjiga koju je Isus najviše volio

Koju je knjigu Isus najviše volio? Isus, tipičan za židovske dječake svog vremena, učio je slušajući starozavjetne svitke koji su se čitali u sinagogi.

Nedjeljna škola obilježila me doslovno od djetinjstva. Imam ožiljak na vrhu desne ruke od spaljivanja kokica otkad sam imala oko 3 godine. Nedjeljna škola ostavila je, međutim, mnogo dublje tragove u mom srcu, duši i na način na koji sam cijeli život razumjela i čitala Bibliju, posebno u smislu načina na koji sam čitala i razumjela Stari zavjet.

Većinu svog života Stari zavjet sam prvenstveno gledala kao niz nepovezanih priča o ljudima koji pokazuju kako ili kako ne živjeti životom vjere. Znala sam da Stari zavjet govori o Kristu, ali po mom mišljenju, to je bilo ograničeno na proročanstva o dolasku Mesije.

Nisam uvidjela da nas cijeli Stari zavjet priprema za razumijevanje tko je Isus i što će učiniti. Nisam razumjela da smo od Postanka 3,15 nadalje trebali pratiti žensku lozu do dolaska Mesije: potomka Abrahama, Davidova sina, koji će se zauvijek nositi s prokletstvom i zmijom. Imala sam četrdeset godina kad sam počela shvaćati da je Biblija jedna priča o Božjem otkupljenju, koje dolazi kroz Krista. 

Kad sam počela shvaćati da se Stari zavjet može shvatiti samo u svjetlu Krista, otvorio se novi svijet. Odlučio sam da se moram vratiti u vrtić u smislu razumijevanja biblijske priče. Kupila sam nekoliko knjiga na tu temu, uključujući i onu koja je radikalno promijenila moje čitanje Starog zavjeta. 

Poznavanje Isusa kroz Stari zavjet 

Nisam dospjela dalje od uvoda u knjigu Christophera Wrighta ”Poznavanje Isusa kroz Stari zavjet”, kada sam pročitala odlomak koji mi je oduševio. Govoreći o Isusovoj povezanosti sa Starim zavjetom, on piše:

„To su riječi koje je čitao, priče koje je znao. To su bile pjesme koje je pjevao. To su bile dubine mudrosti, otkrivenja i proročanstva koja su oblikovala cijeli njegov pogled na život, svemir i sve. Ovdje je pronašao svoje uvide u umu svog Oca Boga. Iznad svega, ovdje je pronašao oblik vlastitog identiteta i cilj svoje misije.“

Ovaj odlomak potaknuo me na dublje razmišljanje o Isusovoj ljudskosti. Izazivalo me da drugačije čitam Stari zavjet. Poslao me u misiju. 

Kristova ljudskost

Iako je Isus potpuno čovjek i potpuno Bog, lakše mi je bilo za razumjeti Isusovo božanstvo, od Isusove ljudskosti. Ovaj odlomak me natjerao da zastanem i bolje razmislim što to mora značiti da je Isus “rastao u mudrosti i stasu.” (Luka 2, 52). Isus je rastao u vlastitom shvaćanju o tome tko je On, o čemu se radi u njegovu životu, pa čak i o tome što bi Njegova smrt i uskrsnuće značili iz razmišljanja o Starom zavjetu. 

Isus, tipičan za židovske dječake svog vremena, učio je slušajući starozavjetne svitke koji su se čitali u sinagogi. Jedna od rijetkih prizora koje imamo o Njemu kao djetetu prikazuje Ga kako ostaje u Jeruzalemu, kako bi sjedio među učiteljima „slušajući ih i postavljajući im pitanja.“ (Luka 2, 46). Razmišljao je i sve je sklapao zajedno. Došao je do spoznaje da je, dok je bio u hramu u Jeruzalemu, bio u kući svoga Oca. 

Znamo što je mislio kad je pročitao početak Izaije 61: „Duh Gospodina Boga na meni je, jer me Gospodin pomazao da donosim dobre vijesti siromasima.“ On je ovo pročitao naglas u svom rodnom gradu i rekao ljudima da im se to ispunilo u tom danu (Luka 4, 16-21). Kako mu je bilo čitati odlomke poput Psalama 22,14 : „Izliven sam poput vode i sve su mi kosti spojene“? Što je mislio dok je razmišljao o Izaiji proričući: „Bio je proboden zbog naših prijestupa; bio je slomljen zbog naših bezakonja”(Izaija 53, 5), znajući na kraju da će biti proboden, da će biti slomljen? 

Kad je Isus čitao Stari zavjet, vidio je patnju koju će doživjeti, kao i slavu koja je s druge strane. Zato je dvojici učenika na putu za Emaus rekao da bi, kada bi vjerovali u sve što su proroci govorili, shvatili da je “potrebna Kristova patnja kako bi ušao u svoju slavu.” (Luka 24, 25-26)

Čitanje Staroga zavjeta

Ova rečenica u ”Poznavanju Isusa kroz Stari zavjet” također me je natjerala da drugačije čitam Stari zavjet, pitajući se cijelo vrijeme: Na što je Isus mogao ukazati i reći: “Ovdje se radi o meni”?

Luka piše da je tamo, na putu za Emaus „počevši od Mojsija i svih proroka, u cijelom Svetom pismu tumačio stvari koje se odnose na njega.“ (Luka 24, 27). Kako bi ovim sljedbenicima objasnio tko je on i zašto je morao umrijeti, Isus očito nije započeo svojim rođenjem u Betlehemu, svojom Propovijedi na gori, niti svađom s farizejima, niti zavjerom protiv njega koju je omogućio Juda.

Umjesto toga, otvorio je Postanak i Levitski zakonik, Psalme, Jonu i Hošeu te ostatak Starog zavjeta i rekao: „Ovdje se radi o meni. Ovdje se radi o prokletstvu koje sam došao ponijeti. Ovdje se radi o milosrđu koje sam došao iscrpiti grešnicima. Ovdje se radi o dovoljnosti mog spasenja. Ovdje se radi o mom oslobođenju od smrti. Ovdje se radi o presudi koja je izlivena na mene na križu.“ 

Prema Isusu, na Njega ne ukazuju samo pojedina proročanstva ili odlomci, već Stari zavjet u cjelini. Religijskim vođama je rekao: „Pretražujete Sveto pismo jer mislite da u njemu imate vječni život; i ono svjedoče o meni, a vi odbijate doći k meni kako biste dobili život.” (Ivan 5, 39–40) Nekoliko stihova kasnije kaže: „Da ste vjerovali Mojsiju, vjerovali biste i meni; jer je napisao o meni.” (Ivan 5, 46) Cijeli Stari zavjet govori o Njemu; ne samo u Njegovim proročanstvima, nego i u Njegovoj povijesti, obećanjima, ljudima, zakonu, obredu i pjesmi.

U biblijskoj misiji 

Otkriće koje je izašlo iz ovog odlomka mogu pratiti do osobne misije u kojoj sam od tada. Na misiji sam koja uključuje infiltriranje u biblijsko proučavanje u lokalnu crkvu biblijskom teologijom. Pod biblijskom teologijom mislim na pristup Bibliji koji prepoznaje njezinu kohezivnu priču. Iako se Biblija sastoji od raznih vrsta knjiga i stoljećima ju je pisalo četrdeset ljudskih pisaca, ona doista govori jednu priču o tome što Bog čini u svijetu po Kristu. 

Dakle, koliko je ta rečenica i ova otkrića o knjizi koju je Isus najviše volio promijenila za mene? Nakon povratka u starozavjetni vrtić, napisala sam ”Jednogodišnju knjigu o otkrivanju Isusa u Starom zavjetu”, a zatim i seriju pod nazivom ”Vidjeti Isusa u Starom zavjetu”. Sada predajem u Biblijskoj teološkoj radionici za žene, u zemlji  i svijetu. 

Otkrila sam da, kada se ljudima koji vole Bibliju i ljube Krista, pokaže kako vidjeti Krista od početka do kraja Biblije, njihova radost eksplodira. Sagledavanje ljepote, dovoljnosti i nužnosti Isusa Krista iz svakog dijela Biblije, uključujući i Stari zavjet, ima moć uistinu, duboko i vječno promijeniti naše živote. 

Autorica: Nancy Guthrie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!