Kod nas raste kao korov: Neki tvrde da je ovo najljekovitija biljka na svijetu

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.

Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Neki kažu da je od ovog grma napravljena Kristova kruna od trnja.

Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, ali danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja.

Lijek za srce

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u iznimnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Svi koji imaju problema s visokim tlakom, žele se zaštititi od opasnosti visokog kolesterola i začepljenja krvnih žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.

Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, kod visokog tlaka, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i djelotvoran tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao učinkovita terapija kod već uznapredovalih faza. Preporuča se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila.

Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Općenito bi svatko iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim djelovanjem.

Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima. Vrijedan je i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba. Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporuča trudnicama i dojiljama.

Berba gloga

Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz staze, rubove šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja.

Vrijeme za branje cvjetova je između travnja i lipnja. Suše se u hladu u tankim slojevima.

Kapi od gloga

– 20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70 postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tekućine.

Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendirajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Smanjite ringlu i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendirajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.

Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. Zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 žlica dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pomoć kod infarkta

Pojačana formula herbalista Richarda Schultza za one koji su pretrpjeli infarkt.

Sastojci: 240 ml sirupa od gloga; 30 ml tinkture od srčanik; 30 ml tinkture od korijena đumbira; 30 ml tinkture od kaktusa, Selenicereus grandiflora; 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike.

Priprema: Bocu od pola litre napunite glogovim sirupom dopola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu žlicu 3 do 8 puta dnevno.

Izvor: Alternativaljekovitogbilja.info