na koje načine nas siromaštvo ili bogatstvo približava Bogu
Foto: Pixabay

Božji blagoslov može biti bogatstvo i siromaštvo – ako će nas to približiti Bogu. Neki će posumnjati u istinitost ove tvrdnje, pa ću iz toga razloga pojasniti na koje načine nas siromaštvo ili bogatstvo približava Bogu…

Bogu će nas približiti kada ono materijalno bogatstvo koje imamo predamo onima koji ga nemaju, odnosno da i drugi uživaju u njemu – pa možda i više nego mi sami. A siromaštvo nas približava Bogu jer ovisimo o njegovoj milosti po kojoj ćemo preživjeti današnji dan i dočekati jutro. Bog naravno ima načine da približi odabranike svojoj ljubavi. On to čini tako da među nas šalje anđele.

Nemojte misliti da su anđeli nužno neka svjetlosna bića s velikim krilima i plavom kosom – ne, anđeli su (uz takva ezoterična bića) i svakodnevni prolaznici sa skupim odjelima i satovima koji se žure do svojih najnovijih limenih ljubimaca – automobila. Također, anđeli su oni najmanji, najprljaviji i najsiromašniji pojedinci našega društva, koji spavaju na ulici bez kore kruha u rukama. Uistinu, i jedne i druge Bog poziva da sudjeluju u njegovoj ljubavi, odnosno da mu se približe i da ih on blagoslovi.

Blagoslov za onog bogataša je zasigurno njegov poslani anđeo čuvar (koji djeluje na spasenje njegove duše), odnosno onaj pojedinac koji u siromaštvu sniva stan, kuću i obitelj; toplo pecivo i šalicu čaja. U tome trenutku se bogati pojedinac može osvrnuti na tog siromaha i počastiti ga svojim bogatstvom kako bi časteći njega – zapravo počastio samoga Isusa Krista, a što će ga na kraju približiti Božjoj ljubavi, vječnoj slavi i spasenju.

Također, onaj siromašni koji nema puno, također ima obvezu da ugosti svoga anđela čuvara, od Boga poslanog. Taj anđeo Božji, za siromaha je onaj bogati pojedinac koji mu može pomoći da preživi još jedan dan. Siromah prilazi Božjoj ljubavi i vječnoj slavi, kao i spasenju duše na način da smogne hrabrosti od zaiskati pomoć i spasenje, bez srama i grizodušja, i to sve po vjeri u Onoga koji hrani nebeske ptice tako da niti jedna ne ostaje gladna.

Siromah živi u Kraljevstvu Božjem bivajući blagoslovljen od bogataša da preživi ovaj dan i da uživa u Božjoj ljubavi koja mu je od Božjeg anđela pribavljena; a bogataš živi od blagoslivljanja potrebitog kao Isusa Krista, i takva djelovanja mu jamče Božju ljubav i vječnost u Kraljevstvu nebeskom.

Stoga, ne zaboravimo da Biblija ne govori protiv onog bogataša koji slijedi Isusa, niti protiv siromaha koji nije uspio ostvariti profit za život, već govori negativno o onima koji se fokusiraju isključivo na ugodu ili neugodu svoga – bogatog ili siromašnog života – ne promatrajući anđele Božje, u parkovima, skupim automobilima, novim odjelima, ili rukama u kontejneru.

I zato možemo reći: Neka je slava Bogu na bogatim i siromašnim sljedbenicima Puta, hvala Bogu na njegovim Anđelima.

Autor: Almir Pehlić